A baba második hónapja

Írta: ,

Túl az első babával töltött hónapon bizonyára sokkal magabiztosabb és rutinosabb vagy, mint a kezdeti néhány napban, és minden bizonnyal a szüléssel kapcsolatos esetleges testi-lelki sebeid is gyógyulóban – hidd el, bátran kijelenthetjük: innentől kezdve minden egyre könnyebb lesz. 

Kommunikáció

1/5 Kommunikáció

Kisbabád számára továbbra is elsősorban te jelented a biztonságot és megnyugvást, számára még együtt léteztek, nincs tisztában vele, hogy a szinte szimbiózisban eltöltött negyven hét után te meg ő már két külön személy vagytok.

Ebből (is) adódóan ezekben a hetekben – és még nagyon sokáig – alapvető szükséglete a szoros testi kontaktus, a babusgatás, szeretgetés – nem véletlen, hogy a más karjában nyűgös kisbaba édesanyjánál szinte minden esetben megnyugszik.

A törődésért cserébe ebben a hónapban nagy valószínűséggel megpillanthatod a világ legszebb mosolyát, mely már nem csupán akaratlanul fut át porontyod édes kis arcán.

Kommunikációjának fő eszköze, a sírás mellett már a hangképzést is próbálgatja, valószínűleg a számára legkönnyebb a, e, o, ö hangokkal – vagy ezek kombinációjával – kezdi a gőgicsélést.

Alvás

2/5 Alvás

Alvás tekintetében nem szolgál túl sok változással a második hónap az elsőhöz képest, bár állítólag – ezt általában távoli ismerősök állítják, – akadnak olyan babák, akik már ebben az időszakban átalusszák az éjszakát.

Ám egyáltalán nem kell aggódnod, ha nálatok nem így van, alapvetően nem ez a jellemző, hiszen – főképp a kizárólag anyatejjel táplált – kisbabáknak még bizony éjszaka is szükségük van rá, hogy megtöltsék pocakjukat, ugyanis gyomruk űrtartalma csupán nagyjából akkora, mint egy tojás.

Ugyanakkor az evés-alvás-ébrenlét háromszögében már beállhat napi szinten némi rendszeresség, ám napirendről ilyenkor még nagyon korai lenne beszélni.

Mozgása

3/5 Mozgása

A legnagyobb változást minden bizonnyal mozgásában tapasztalhatod.

Kisbabád valószínűleg már egyre gyakrabban emelgeti a fejét, amikor hason van, s akár néhány másodpercig meg is tartja – továbbra is fontos, hogy ha alapvetően a hátán szeret is feküdni, akkor is rakd időnként a hasára, ahogy az angolok mondják, mindennap szükség van pár perc tummy time-ra.


A baba első hónapja


Korábbi rángatózásszerű mozgásait felváltják az akaratlagos, egyre inkább koordinált mozdulatok. Ökölbe szorított kezeit nyitogatja, nézegeti és a szájába veszi – így ismerkedik vele, és ez a mód, ahogy hamarosan minden a közelében lévő tárgyat megvizsgál majd.

Hallása

4/5 Hallása

Ha éles hangot hall, a hang irányába fordul, képes különbséget tenni a beszédhang és egyéb hangok kötött, valamint felismeri a számára ismerős személyek orgánumát.

Pároddal bizonyára már akkor is beszéltetek hozzá, becézgettétek, amikor a pocakodban volt, így a ti hangotok születése óta ismerős számára, és ezáltal biztonságot, megnyugvást jelent neki.

Ezért is fontos, hogy mindig beszélj hozzá: egy-egy fürdés, pelenkázás alkalmával meséld el neki, hogy épp mit csinálsz, mi fog történni. Mesélj, mondókázz, énekelj neki, ezeket nem lehet elég korán kezdeni, és még ha esetleg úgy gondolod is, hogy nincs jó hangod vagy hamisan énekelsz is, hidd el, a babád számára ez a legszebb zene, amit hallhat.

Kutatások bizonyítják, hogy már a korai mindennapi rendszeres mesélés, éneklés összefüggésbe hozható a gyerek beszédfejlődésével – természetesen pozitív hatással van rá.

Látása

5/5 Látása

Automatikusan a fény irányába fordul, tekintetével követi a közeli tárgyak mozgását – elég csak a kiságy fölé helyezhető játékokra gondolni, melyeket hosszú percekig képesek nézegetni a csöppségek.  

Az emberi hanghoz hasonlóan felismeri az arcot is, melyet érdeklődve fürkész, de saját tükörképét is nagyon érdekesnek találja.