A baba harmadik hónapja

Boros Mariann
Írta: ,
A baba harmadik hónapja

Amilyen csiga lassúsággal teltek terhességed utolsó hetei, olyan gyorsan rohan az idő a baba születése utáni első néhány hónapban – és ez már mindig így lesz. Cikkünkben a baba harmadik hónapjának főbb változásait mutatjuk be.

Kommunikáció

A három hónapos baba több mint 200 féle hang képzésére képes, de gagyogásából előbb-utóbb kikopnak azok a hangok, melyeket nem hall másoktól, és annak a nyelvnek a hangjait próbálja utánozni, amelyen beszélnek hozzá – így alakul majd ki szépen lassan az anyanyelve.

Kisbabád továbbra is többnyire sírásával hívja fel a figyelmet, ha éhes, álmos vagy bármi más problémája van, ugyanakkor a számára kellemes ingerekre is reagál: angyali mosolya mellett a baba kacagás semmivel össze nem téveszthető csilingelését is hallatja.

Persze, az is lehet, hogy ezt csak később produkálja, e tekintetben sem egyformák a kisbabák. Ismerős és ismeretlen arcokra is boldogan mosolyognak, tudatosan  létesítenek szemkontaktust, ha valaki közel hajol hozzájuk, de minden csemete számára az édesanyja a legkedvesebb.

Mozgás

Mozgása egyre inkább tudatos, karjait, lábacskáit kinyújtja, hason fekve magabiztosan tudja tartani a fejét.

Ha számára ismerős arcot vagy tárgyat lát, felé nyúl, ha az öledbe veszed, próbálkozik a felüléssel, ám ez majd csak hónapokkal később fog sikerülni neki.

Hátáról továbbra is gyakran fordul az oldalára, de hason fekvésből is megy neki az oldalra fordulás, sőt, akadnak babák, akik már képesek a hasukról az oldalukra fordulni – vagy épp fordítva, azonban az oda-vissza forgás még nem jellemző ebben a korban.