5 ok, amiért cseppet sem könnyű főállású anyának lenni

Írta: ,

Gyakran szegezik a kérdést a GYES-en lévő vagy főállású édesanyákhoz, hogy mégis mit csinálnak egész nap, nem unatkoznak-e. Persze, általában ilyesmit a gyermektelen ismerősök kérdeznek, akiknek még fogalmuk sincs róla, mivel jár egy gyerek – a rengeteg öröm mellett milyen nehézségei vannak, ha valaki minden napját teljes egészében a gyerkőcével tölti.

Úgy érzed, nem irányítasz Kép forrása: theglow.com

1/5 Úgy érzed, nem irányítasz

Édesanyaként sokszor érezheted úgy, hogy kicsúszik a gyeplő a kezedből. Ez főleg akkor igaz, ha egyébként maximalista vagy, és szereted minden fronton a legjobbat nyújtani.

Érdemes lazítani az elvárásokon magaddal szemben, hiszen egyszerűen képtelenség, hogy mindenben a maximumot nyújtsd, pláne, ha nincs igazán segítséged. Minden nap meleg étel az asztalra, minőségi együtt töltött idő a gyerekkel és pároddal, odafigyelni a külsődre, rendszeres sport, ápolni a hobbidat és a társas kapcsolataidat, rend és tisztaság a lakásban – általában ezek az elvárásai egy nőnek magával szemben, ám egy vagy több gyerekkel szinte képtelenség mindet egyszerre teljesíteni, ezért érdemes rangsorolni, és a kevésbé fontosakat kihúzni a listáról – vagy helyettesíteni.

Folyamatos lelkiismeret-furdalás Kép forrása: inspiredbythis.com

2/5 Folyamatos lelkiismeret-furdalás

Sokakban épp az előzőek miatt lehet egy állandó lelkiismeret-furdalás, melyet természetesen csak felerősít, ha a környezet is azt sugallja, hogy egy főállású anyának annyi ideje van, hogy körülötte mindennek csillognia-villognia kell (saját magát is beleértve).

Az is frusztráló tud lenni, ha az édesanya nem tartja magát elég jónak az anyaszerepben, úgy érzi, hogy gyakran elveszti a türelmét a gyerkőccel szemben, aztán jön az önmarcangolás.

Érdemes a lelkiismeret-furdalást tudatosan kiiktatni, amiben sokat segíthet egy megértő társ vagy családtag, barát pozitív megerősítése.

Több mint 12 órás műszakok, túlóra Kép forrása: tumblr, elizabethmeckel

3/5 Több mint 12 órás műszakok, túlóra

Egy húzós, feszültségekkel teli nap után mindenkinek jólesik hazaérve lerogyni és kifújnia magát – na, ez az az érzés, ami egy főállású anya számára ismeretlen.

A gyerkőc első néhány hónapjában, évében az anyukák meglehetősen kaotikus alvási szokásokat vesznek fel (persze nem önszántukból), és nem ritka, hogy csak 4-5 órákat alszanak egyhuzamban.

Ám ez korántsem jelenti azt, hogy nappal kipihennék magukat, lazsálhatnának, meglapulva túlélhetnék azt a 8 órát, mint ahogy például egy görbe este után tennék egy átlagos munkahelyen.

Leredukálódik a kommunikáció Kép forrása: heymcki.com

4/5 Leredukálódik a kommunikáció

Ha valaki egész nap csak a csemetéjével társalog – ha már tud egyáltalán beszélni a lurkó –, könnyen érezheti úgy, hogy beszűkült a kommunikációja, főképp a gyerek körüli történésekre redukálódik, amit általában az egyszerűség, érthetőség vezérel rövidítésekkel, becenevekkel tarkítva.

Ezért is szokták mondani, hogy az anyukák nem is a gyerek miatt, hanem inkább maguk miatt mennek a játszótérre és vesznek részt különböző programokon, itt ugyanis van alkalmuk felnőttekkel is társalogni – noha a beszélgetések fókuszában általában ekkor is a gyerekek állnak, de legalább felnőtt módon zajlik a kommunikáció.

Kevés a pozitív visszajelzés Kép forrása: freeandwildchild.com

5/5 Kevés a pozitív visszajelzés

Míg a munkahelyen ideális esetben a munkának kézzel fogható gyümölcse van, netán dicséret, elismerő szavak kísérik, addig főállású anyaként általában nincs túl sok pozitív megerősítésben részed – legalábbis nem úgy, ahogy azt korábban megszokhattad.

Ha egész nap a gyerekkel vagy, nem fog megdicsérni azért, hogy milyen ügyesen pelenkázod egy kézzel, miközben a másik kezedben lévő plüssmacival szórakoztatod, és a főzési tudományod dicsérete is valószínűleg kimerül abban, hogy nem köpi ki az aktuális fogást. Egy kiegyensúlyozott gyerkőc számára természetes, hogy körülötte forog a világ – de legalábbis az anyukája –, ugyanakkor az elégedett mosoly az arcán, első szavai vagy a nyálas, cuppanós puszija minden fáradságért és erőfeszítésért kárpótolhat.