5 könyv, amelyet érdemes beszerezned, ha anya vagy

Írta: ,

A gyereknevelés olyan, mint a foci – mindenki ért hozzá, de főleg azok, akik nem csinálják. Persze, legtöbbször jobb elengedni a füled mellett a sokszor kéretlen jótanácsokat, ám ez nem mindig megy könnyen, pláne az első gyereknél, amikor még bizonytalan a kezdő anyuka. Talán elcsépelten hangzik, de az ismerősök helyett érdemes inkább az ösztöneidre és megérzéseidre hagyatkozni, ugyanakkor jó, ha van egy mankó, amire támaszkodhatsz, ha valamiben tanácstalan vagy. Az alábbi könyvek segítségedre lehetnek az anyaság útvesztőin, gyakorló édesanyák tapasztalatai alapján jó szívvel ajánljuk őket.

Hidas György-Raffai Jenő-Vollner Judit: Lelki köldökzsinór – Beszélgetek a kisbabámmal Kép forrása: bookline.hu

1/5 Hidas György-Raffai Jenő-Vollner Judit: Lelki köldökzsinór – Beszélgetek a kisbabámmal

Ezt a könyvet már akkor ajánljuk, amikor még csak tervben van a baba, de már barátkozol az anyaság gondolatával.

A szerzők saját munkájuk és tapasztalataik alapján mutatják be az anya-magzat kapcsolatanalízist, mely módszer által már a pocakjában növekvő babával megtanulhat kommunikálni a kismama, elősegítve a kettejük közötti  jól kötődő, harmonikus kapcsolatot.


A nyugodt kismamalét titkai: eszközök a baba megnyugtatásához


A könyv rávilágít, hogy a várandósság és a szülés körülményei mind-mind hatással lehetnek egy ember személyiségére, amely már az anyaméhben formálódik. 

Ranschburg Jenő: Szülők könyve - A fogantatástól az iskolakezdésig Kép forrása: bookline.hu

2/5 Ranschburg Jenő: Szülők könyve - A fogantatástól az iskolakezdésig

Anyukák egybehangzó véleménye szerint alapmű a 2011-ben elhunyt, ismert és elismert pszichológus szerzeménye, a Szülők könyve.

A népszerű kötetben Ranschburg konkrét – gyakran saját családjából vett – példákon át igyekszik útmutatást adni a szülők számára, egy-egy problémát a gyermek szemszögéből nézve, ítélkezés nélkül közelít meg.

Rámutat, hogy a szülő is esendő, valamint hogy magát a szülőséget is tanulni kell. 

„Nevelési hibát kétféle okból követhet el a szülő: saját jellemhibájából adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból – azért, mert téves vagy hiányos információkkal rendelkezik arról, hogyan kell megoldania a problémákat, melyek a családi élet elkerülhetetlen kísérői.”  - tartja a szerző.

Vekerdy Tamás: Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked? Kép forrása: bookline.hu

3/5 Vekerdy Tamás: Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Gyermekpszichológusként eltöltött hosszú évtizedekkel a háta mögött Vekerdy Tamás e könyvében korszakokra bontva mutatja be a szülő-gyermek kapcsolatban felmerülő problémákat, és azok megoldási lehetőségeihez nyújt támpontot.

Ranschburghoz hasonlóan konkrét eseteket mutat be mesélő stílusban mind a saját, mind a hozzá forduló szülők személyes tapasztalataiból merítve.

Vekerdy a könyvhöz kapcsolódóan a Nyitott Akadémia keretein belül előadásokat is tart, ha már olvastad, mindenképp, de ha nem, akkor is érdemes meghallgatni, előadóként is briliáns.  

Adele Faber-Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje Kép forrása: libri.hu

4/5 Adele Faber-Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Ebben a világszerte nagy sikernek örvendő kötetben a szerzőpáros útmutatást ad a szülőknek, hogyan kommunikáljanak csemetéikkel stressz mentesen, egyenrangú partnerként kezelve őket.  

Segít megérteni és átérezni a gyerekek frusztrációit, negatív érzéseit és konkrét, gyakorlati példákon át mutatja be egyes vita- vagy konfliktushelyzetekben a megoldási lehetőségeket.

A tapasztalatok szerint a könyvben bemutatott módszerek nem csak a gyerekeknél, de a felnőttekkel való kommunikációban is hasznosíthatók és jól működnek.

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor Kép forrása: libri.hu

5/5 Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Könyvével a világhírű pszichológus-pedagógus segít a szülőnek terelgetni csemetéjét a mai felgyorsult, sikerorientált világban.

Rámutat, hogyan lehet kilépni a gyakran feleslegesen felhalmozott tárgyak és impulzusok bűvköréből, ezáltal kevésbé feszes tempót diktálva, sallangoktól mentes - ahogy a cím is fogalmaz, egyszerűbb gyermekkort biztosítani.

„Segít felismerni, ráeszmélni arra, hogy mi az, ami valóban fontos, és ötleteket is ad, hogy helyre tudd rakni, ami esetleg már elcsúszott, amit már elnyelt az élet káosza. Mindenkinek ajánlom, hisz mi magunk okozzuk a gyorsulást.

Nekünk kell tudni nemet mondani arra, ami már nem kényelmes.” –fogalmaz egy anyuka.