5 inspiráló nő a történelemből, akiről elnevezheted a gyerekedet

Zabolai Margit
Írta: ,

Van, aki a családi hagyományt vinné tovább, van, akinek a hangzás, vagy a jelentés fontos, és olyan is van, aki szeretné, ha a gyermeke egy olyan ember nevét vinné tovább, aki inspirációt jelenthet majd a számára. Ha lányneveket keresel, akkor például az alábbiak is számításba jöhetnek.

Inez – Sor Juana Inés de la Cruz Kép forrása: hu.wikipedia.org

A 17. századi költőnő Mexikó városban látta meg a napvilágot, egy olyan korban, amikor a nők taníttatása finoman szólva sem volt prioritás – sőt, mondjuk ki, egyenesen veszedelmesnek tartották azokat a nőket, akiken a hímzésen kívül más is érdekelt.

Sor Juana Inés de la Cruz ebben a korban önállósította magát, és kezdte el falni a nagyapja könyvtárában található irodalmat, hogy később maga is költővé váljon.

Mivel nem rettent meg attól sem, hogy szerelmes verseket írjon, volt néhány botránya élete során – hiszen nem elég, hogy nő létére írt, még a vágyainak is hangot mert adni.

Lehet, hogy mai szemmel nem tűnik nagy dolognak, amit tett, de biztos, hogy Juana Inés egy újító szellemű forradalmár volt, aki hitt abban, amit csinált.

Ida – Ida B. Wells-Barnett Kép forrása: hu.wikipedia.org

Az 1862-ben született Ida remek újságíró, és persze szüfrazsett volt, aki akkor is az igazság és becsület mellett harcolt, amikor a komplett maffia próbálta „jobb belátásra bírni”.

Miután három barátját meglincselték – ami ebben a korban gyakran lett azok végzete, akik például az esélyegyenlőségért emelték fel a szavukat, vagy mentek utcára – Ida oknyomozásba kezdett, és a lapjának, a The Free Speach-nek meg is írta az esetet.

Válaszul a helyi maffia megsemmisítette a szerkesztőséget.

Ida azonban egyáltalán nem rémült meg, és folytatta a munkáját, élete végéig újságíró és aktivista maradt, aki többek között az afro-amerikai nők jogaiért is aktívan kiállt.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019