3 sport, ami várandósan is kondiban tart

Írta: ,

Bár a terhesség minden nő szervezete számára komoly megterhelés, hiszen nagy változások mennek végbe a testben, viszonylag rövid idő alatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy 9 hónapon keresztül feltett lábakkal kell pihenni. Hiszen ilyenkor még fontosabb, hogy jó formában maradj! A sporttal pedig nem csak a terheskori cukorbetegség kialakulását csökkentheted, de a kikerülhetetlen pluszkilókból sem szalad fel több a kelleténél. Egyúttal jobban is érzed majd magadat a bőrödben - ha pedig te boldog vagy, boldog a baba is, így mindenki jól jár.

Mire figyelj, mielőtt sportolni kezdesz?

1/5 Mire figyelj, mielőtt sportolni kezdesz?

Ha várandósan kezdesz sportolni, vagy folytatnád a sportolást, először mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét.

Ha nem vagy veszélyeztetett, és nincsen semmiféle komplikáció, akkor valószínűleg az orvosod is arra biztat majd, hogy maradj aktív, természetesen a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítva magadra, és tiszteletben tartva a határaidat, amelyek akár egyik napról a másikra is változhatnak.


Normális, ha...? A terhesség furcsa tünetei


Tarts mértéket, és mindenről informáld az orvosodat - ez a két alapszabály, ha terhesen is sportolni szeretnél.

Türelem, bemelegítés, és sok folyadék

2/5 Türelem, bemelegítés, és sok folyadék

Várandósan különösen fontos, hogy bemelegíts, hiszen egy izom meghúzódása vagy egy sportsérülés most különösen kellemetlen lehet.

Az edzés előtt hagyj időt magadnak az izmok felmelegítésére, edzés után pedig mindenképpen vezesd le a gyakorlatokat néhány nyújtó gyakorlattal.

Ne feledd, hogy nagyon sok minden változik most a testedben, ezért különösen fontos, hogy az izmaid ne merevedjenek meg.

Fordíts fokozott figyelmet a folyadékbevitelre is, így egyenletes marad a vérnyomásod, és a baba sem szenved semmiből hiányt.

Ha nem pótolod az elvesztett folyadékot, fontos ásványi anyagok ürülhetnek ki a testedből, amikre most mindkettőtöknek szüksége lenne.

Kismama jóga

3/5 Kismama jóga

Természetesen, amikor konkrét mozgásformákról van szó, a kismama jóga az első, ami eszedbe juthat.

Külön előny, hogy egy csoportos órán van veled egy szakember, ráadásul jó érzés is lehet egy olyan csoport tagjának lenni, akik éppen hasonló életszakaszon mennek keresztül, mint te.

A jóga az egész testet felkészíti a várandósságra és a szülésre is, segít a megfelelő izmok megerősítésében és lazításában, a légzőgyakorlatok pedig a vajúdás alatt is sokat fognak segíteni.

A jóga során a meditációs gyakorlatok nem csak a testedre lesznek jó hatással, hanem a hangulatodra is, ez pedig a boldog várandóssághoz éppen olyan fontos, mint maga a jó kondi.

Úszás

4/5 Úszás

Az úszás úgy mozgatja át az izmaidat, hogy közben leveszi róluk azt a terhet, amit a baba és a magzatvíz súlya jelent.

Nem melegszel ki tőle, segít megőrizni az alakodat - ami ugye nem csak esztétikai kérdés - és az egyik legjobb módja annak, hogy megnyugodj, kikapcsolódj, elengedd a stresszt.

Az úszás a hát izmainak is jót tesz, ami különösen jó, hiszen sok várandós nőt érint a hát,- derékfájás vagy a gerincbántalom.

Az egyetlen, amire figyelned kell, az az esetleges nőgyógyászati fertőzés, erről mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét, és tedd meg a szükséges óvintézkedéseket - zuhanyozz edzés után, és ne viseld tovább a nedves fürdőruhát, mint ameddig feltétlenül muszáj.

Sétálás, kocogás

5/5 Sétálás, kocogás

A sétálás teljesen kompatibilis mozgásforma a várandóssággal, de ha korábban rendszeresen futottál, akkor a kocogás is szóba jöhet - természetesen csak óvatosan, a saját határaidat tiszteletben tartva, és lassú tempóban.

Ha korábban nem futottál, akkor lehet, hogy nem ez a legideálisabb időszak, hogy nekikezdj, de napi 15-20 perc gyaloglás ebben az esetben is tökéletes választás lehet.

Csak arra ügyelj, hogy megfelelő cipőt válassz hozzá, ami nem okoz fölösleges megterhelés a bokádnak vagy a térdeidnek.