A legszebb anyák napi virágok és jelentésük

Írta: ,

Ideális esetben az anyák napja nem elsősorban az ajándékozásról szól, de melyik édesanya ne örülne egy csokor finom illatú virágnak? Ha te is élővirággal szeretnéd meglepni anyukádat ezen a különleges vasárnapon, tudd meg, milyen üzenetet, jelentést hordoznak magukban a különböző virágfajták.

Rózsa Kép forrása: lavenderinc.tumblr.com

1/7 Rózsa

Biztosan te is hallottad már, hogy a vörös rózsa a szerelem virága, ám rózsát ajándékozni természetesen nem csak a szerelmesek privilégiuma, ez a gyönyörű és illatos virág általában minden nőnek (és anyának) tetszik.

A rózsa különböző fajtái ugyanakkor más-más jelentéssel bírnak: a bazsarózsa a boldog, hosszú élet jelképe, míg a fehér rózsa az ártatlanság, szűziesség szimbóluma, egy csokor rózsa pedig a hálát fejezi ki.

A sárga szín az irigység és féltékenység jele, ami a rózsa színében is megjelenik a népi babonák szerint, de ettől még nyugodtan meglepheted vele édesanyádat, ha épp ez a kedvenc színe.

Tulipán Kép forrása: tumbex.com

2/7 Tulipán

Tavasszal a kerti virágok egyik legnépszerűbbike a tulipán, mely a maga egyszerűségével, visszafogott illatával sokak kedvence.

Azt viszont csak kevesebben tudják, hogy a hagyományok szerint a tulipán a szeretők virága, melyre a virág szív formája is utal, a piros tulipán ajándékozása pedig egyenesen szerelmi vallomást jelent.

Ebből is látszik, hogy a virágok jelentését általában valamiképp a szerelemhez kötik, ám ettől még egy anyának is tökéletes ajándék lehet egy csokor színpompás tulipán.

Gyöngyvirág Kép forrása: yrgane.com

3/7 Gyöngyvirág

A gyöngyvirág minden évben kivirágzik anyák napjára, így ha egy igazán finom és illatos virággal szeretnéd meglepni anyukádat, a gyöngyvirággal nem nyúlhatsz mellé – akár a piacon veszed vagy te magad, mindenképp örömet fogsz okozni vele.

A gyöngyvirágot egyébként Mária-virágnak is szokták emlegetni, melynek vallási vonatkozása van: a Golgotáról hazatérő Szűz Mária megelevenedett könnyeiből keletkezett a gyöngyvirág virága.

A népi hagyományok szerint pedig egy csokor gyöngyvirágot ajándékozni a megbecsülés jele.

Kála Kép forrása: weddingforward.com

4/7 Kála

Ez a letisztult, legtöbbször fehér virág a szépséget jelképezi, nem véletlen, hogy menyasszonyi csokorba kötve is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Vágott vagy cserepes formában is tökéletes választás anyák napjára, pláne, ha anyukád is osztja a kevesebb néha több elvét.

5/7 Liliom

A liliom talán nem tartozik a legszokványosabb virágok közé, pedig ehhez a különleges virághoz olyan fogalmakat szokás társítani, mint a tisztaság vagy az ártatlanság.

Más hagyományok szerint egy szál liliom a termékenység szimbóluma, de a szeretet és remény jelképének is tartják.

Akár sárgát, fehéret vagy lilát választasz édesanyádnak, a legegyszerűbb vázában is remekül fog mutatni.

6/7 Orgona

Az ünnephez kötődő dalokban is megjelenő orgonavirág nem véletlenül közkedvelt anyák napján.

Az általában fehér vagy lila színekben pompázó illatos virág ugyanis az áhítatot és szeretetet szimbolizálja, de a legtöbb virághoz hasonlóan a szerelmesek virágaként is szokás emlegetni.

Orchidea Kép forrása: hearthomemag.co.uk

7/7 Orchidea

Az érzékeny, igényes emberek növényének tartják az orchideát, mellyel a hagyományok szerint elismerésünket fejezhetjük ki, ha nagyra becsüljük valakinek a tudását és műveltségét.

Egy biztos, az orchidea azért is jó ajándék, mert a megfelelő gondoskodás mellett cserepes verziója akár egész évben a lakás dísze lehet, nem csak néhány napig.