Vízpartra mennél? Ezekre vigyázz, ha el akarod kerülni a koronavírust

Nagy Niki
Írta: ,
Vízpartra mennél? Ezekre vigyázz, ha el akarod kerülni a koronavírust

Kép forrása: Jess Wide/pexels.com

Sokakat összezavarhat az, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén most már vízpartokra is lehet menni, megnyitottak a strandok, tárt karokkal vár mindenkit a Balaton. Ha te is szeretnél idén nyáron vízpartra menni, akkor az alábbi tippeket érdemes megfogadnod, hogy minél nagyobb biztonságban legyél a koronavírustól.

Ha nagy vízrajongó vagy, jó hírünk van: egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a koronavírus vízben terjedhet, legyen az természetes tó, wellness fürdő, vagy maga a tenger.

Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen kizárható a dolog, de elég nagy biztonsággal mondható, hogy a vízben nem fogod elkapni senkitől, ha melletted áll – feltéve, ha olyan távolságban van tőled, ami biztonságos. 

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a vízben elkaphatod a vírust, és az a kicsi esély sem azt jelenti, hogy a vírusok odaúsznak hozzád, és megfertőznek. Szakértők szerint elméletileg lehetséges, bár nagyon valószínűtlen, hogy azokon a területeken, ahol a szennyezett szennyvíz találkozik a természetes vízzel, olyan apró vízcseppek jönnek létre, amelyekben lehetnek fertőzésképes vírusrészecskék. De ehhez ilyen helyen kell fürdened, a szennyvíznek pedig nagyon szennyezettnek kell lennie a vírussal. 

Míg az édesvízben ennek megvan az elméleti esélye, a sós vízben még ennél is nagyobb biztonságban vagyunk, mivel tudósok szerint a tenger és az óceán magas sótartalma valószínűleg szaporodóképtelenné teszi a vírusrészecskéket.

Ez is csak feltételezés azonban, kutatásokkal egyelőre nem igazolták – mindenesetre a koronavírushoz hasonló kórokozóktól a sós vízben biztonságban vagy.

De melyik lehet a biztonságosabb: egy medence vagy egy nagyobb tó, esetleg az óceán? Bár egyelőre erre sincs kutatás, az azért elmondható, hogy minél nagyobb a víztömeg, annál nagyobb biztonságban vagy, mivel a belekerült vírusmennyiség annyira felhígul, hogy kevesebb az esélye a fertőzésnek. Egy természetes partszakaszon ráadásul sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a kötelező távolságot is tartani tudod az idegenektől, ami kulcsfontosságú.

Mégis lehetsz veszélyben azonban a vízpartokon, méghozzá úgy, hogy túl sok ember zsúfolódik össze, és képtelenek vagytok tartani az előírt másfél méteres távolságot.

Ez már komoly veszélyt jelent, mivel a fertőzések legnagyobb része emberről emberre történik, cseppfertőzéssel, ennek az esélye pedig drámaian növekszik, minél közelebb vagyunk idegenekhez. A balatoni strandokon például figyelnek arra, hogy hány ember mehet be, de a szabadstrandokon és a tengerpartokon ezt nekünk kell bemérni, és reálisan tartani azt a távolságot, ami még biztonságos.

triocean2011/depositphotos.com

A legfontosabb tehát vízparton is az, hogy az ajánlott másfél-két méteres távolságot tartsuk azoktól, akik nem a mi társaságunkhoz tartoznak.

Ezen kívül a biztonságért tehetünk még azzal, hogy amikor csak lehet, maszkot hordunk, a strandbüféknél másfél méteres távolsággal állunk sorba, és figyeljük, hogy a szakácsokon, lángososon, fagyizóson van-e maszk és kesztyű.

Az is jó lehet, ha viszünk magunkkal fertőtlenítő kendőt és gélt is, valamint ha nagyon óvatosak vagyunk a nyilvános illemhelyiségekkel, itt ugyanis lehetnek olyan cseppek, amelyek fertőzőképes vírust tartalmaznak.

A lényeg tulajdonképpen az, hogy a vízben viszonylag biztonságban vagyunk a vírustól, a javasolt szociális távolságtartást azonban érdemes itt is betartani, és figyelni a higiéniára. Ha valaki él-hal a vízpartért, akkor annak megfelelő odafigyeléssel nem veszélyesebb ide járni, mint mondjuk plázát látogatni, vagy szórakozóhelyre menni, de az biztos, hogy fokozottan oda kell figyelni itt is a fertőzésveszélyre.

Forrás

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!