Új csodaszer a szépségápolásban: a baktövis

Új csodaszer a szépségápolásban: a baktövis

Címlap / Stílus / Új csodaszer a szépségápolásban: a baktövis

Korábbi cikkünkben megjelent egy igen érdekes növénynek, a baktövisnek a kivonatáról szóló rövid beszámolónk. Úgy tudjuk, igen régi növényről van szó a kínai gyógyászatból, de most izgalmas, új szerepben is alkalmazzák. De vajon mi mindent tudhatunk meg egy szakértőtől?

Dr. Székács Béla professzor, a gerontológiai-geriátriai problémakörök nemzetközileg is elismert szakértője az alábbiakban segít abban, hogy pontosan megismerjük e növény eredetét, főbb gyógyhatásait, s ezeket a bíztató információkat konkrét forrásokkal, kutatási eredményekkel is megerősíti számunkra

A baktövis ezeréves múltja

Honnan származik a baktövis és milyen jótékony hatásokat tulajdoníthatunk neki?

A több, mint 7 évszázaddal ezelőtti kínai gyógyerejű ismeretanyag összefoglalásának és megreformálásának időszakában Wang Haogu, a növényi forrázatok egyik korabeli császári tudósa is írt már a baktövisről, vagyis a huangqiról. A növény neve fontos üzenetet hordoz, ugyanis tartalmazza a „qi” fogalmat, ami életerőt jelent. A baktövis mint tonizáló szer, javítja leírása szerint az ellenálló képességet, gyarapítja a lépet, így gyógyszer a test központjának. Véd a meghűlés ellen, hasznos, ha már meggyengült a radiális érverésünk, hozzájárul a vese működéshez. Nem csak belső védő-gyógyító anyagként értékelte, hanem külsőleg, a bőr számára is igen jó szernek tartotta. 

A történelemhez visszakanyarodva, már jóval korábbi időszakból is találunk anyagot a baktövisről. Taiping Huimin Hejiju Fang (időszámításunk előtti 12. század) művében bemutatja huangqi négyfajta elkészítési módját, s különféle problémákra ajánlja: a kifáradásra, az elgyengülésre, izzadásra, fertőzött állapotváltozatokra is.

Lehetne még e sorokat tovább folytatni a nagyon régi kínai írásos emlékekről, de ha megkérdezünk ma egy falusi füvesembert/füvesasszonyt Kína északi részén, vagy Mongólia ezzel határos részein, akkor a baktövisről hozzávetőlegesen ugyanilyen javaslatokkal találkozhatunk. A helyiek elmondása szerint véd fertőzések ellen, javítja a szíverőt, a keringésünket, csökkenti fáradtságunkat, frissíti agyi működésünket, esetleg szépíti a bőrünket, erősít minket, ha legyengültünk pl. súlyos, elhúzódó betegségekben.

Forradalom a szépségápolásban

Korábban már mi is beszámoltunk egy baktövis készítmény kedvező hatásairól. A hozzánk eljutott információk szerint az egyik legérdekesebbnek hatásának az látszik, hogy befolyásolhatja a sejten belül egy enzim, a telomeráz aktivitását, s ezzel védhet a kritikus telomer-rövidülés ellen. Miért lehet igen fontos ez az összefüggés az öregedés szempontjából?

A kromoszóma-végeknél az ugyancsak nucleotid elemekből álló telomereknek a sejtek védelmében és az osztódásban van fontos információmegőrző szerepük. A DNS szál végein található védőszakaszként, „védőburkokként” az osztódáskor akadályozzák, hogy a megkettőződő információs lánc a kromoszómavégeknél  károsodjon,.de közben maguk a telomerek is ciklikusan és idővel kritikus mértékben rövidülnek.  A telomeráz a sejtöregedéssel összefüggő telomer-rövidülést ellensúlyozza – ez bizonyosodott be a kutatások során. Mivel ez a  kromoszóma-telomer-öregedés-telomeráz összefüggés ez első olvasatra sokak számára kicsit bonyolultan hangozhat, összegezzünk még könnyebben érthetően.

Ha a kromoszómák végein kupakszerűen elhelyezkedő telomer (mint a cipőfűző végén a rövid védő plasztik szakasz) minden sejtosztódást követően rövidül, és elér egy kritikus rövidülést, akkor már nem tudja eredményesen védeni a DNS láncok végeit, azok genetikai információja összekuszálódik, sérül, és emiatt   a létrejött új, de rossz minőségű sejtek gyors pusztulásra vannak ítélve. Abban az esetben, ha káros környezeti hatások, vagy más okok miatt ez hamarabb bekövetkezik, akkor az adott szervünk szöveteinek utánpótlása egyre jobban zsugorodik, és felgyorsuló öregedési folyamat következhet be. Ezt fékezi „telomer-tatarozó” képességével telomeráz enzim, amely  a szervezeti sejtjeink többségében már csak igen kis aktivitással van jelen.

Amerikai kutatások alátámasztották, hogy a sejten belül a telomer rövidülést ellensúlyozó telomeráz aktivitása optimális életmóddal, különféle kémiai beavatkozásokkal, embernek adható baktövis kivonattal javítható. Zajlanak az állatkísérletes genetikai manipulációk is az öregedés telomeráz függő mechanizmusainak befolyásolására. A baktövis hatásai alapján a szépségápolásban és az egészségmegőrzésben juthat kulcsszerephez. Már csak azért is, mert gyökere szaponin hatóanyagon kívül további (flavonoid, stb) , a sejtműködés szempontjából jótékony vegyületekkel rendelkezik. 

Tudományos bizonyíték

Tudomásunk szerint több, különböző mértékű tudományos hitelességgel bíró közleményt találhatunk ezekről az izgalmas kérdésekről a nemzetközi szakirodalomban és népszerű tudományos ismertetőkben. Tudna-e ismertetni olvasóink részére pár valóban tudományos súlyú közleményt, amik megfelelő keretbe helyezhetik és bizonyíthatják a baktövisnek az egészséges öregedést biztosító, tehát a felgyorsuló kóros öregedés ellen védő hatásait?

Kellő számú vizsgálat alapján igazolt, hogy a különböző fejlettségű állati szervezetek sejtjeiben a telomer hossza fordított összefüggést mutat a biológiai öregedés mértékével. Hangsúlyozandó azonban, hogy emberben ez az összefüggés csak nagyszámú egyed adatainak feldolgozásakor kapott átlagos összefüggés, igen nagy szórással. Így az egyedek közötti jelentős különbségek miatt nem lehetséges, hogy egy 40-50 éves személyt a telomerének hossza alapján felelősséggel véleményezhessük biológiai megöregedése fokáról (bármennyire divatossá vált ez az Egyesült Államokban), és elemezhessük várható élethosszát. (Kivéve azt az igen ritka szituációt, mikor már szinte minden vizsgált sejtben kritikus mérvű telomer megrövidülést észlelünk.)

Azzal a kérdéskörrel kapcsolatosan, hogy a felgyorsuló öregedéshez vezető telomer-rövidülést fékezni képes telomeráz aktivitásának mesterséges módosításai milyen eredményekhez vezetnek, két állatkísérletes kutatási eredményt érdemes kiemelni.

2011-ben de Pinho kutatócsoportja (Harvard Med. School) kísérleti eredményét a talán legnívósabb, legkritikusabb biológiai folyóirat, a „Nature” fogadta be közlésre. A vizsgálat eredményei szerint az egerekben a telomeráz gén-manipulációs módszerrel történő teljes kiiktatása felgyorsult öregedéshez vezetett. Ezt viszont kivédte, visszafordította a telomeráz aktivitás jelenlétének ugyanilyen manipulációs visszaállítása.

Az említett másik munkában a kémiai befolyás egyik lehetőségét a telomeráz aktivitásra De Jesus és munkatársai éppen a baktövisgyökér-kivonattal támasztották alá. Génmanipuláció révén vagy teljesen kiiktatott, vagy alacsonyabb telomeráz aktivitással rendelkező egerek egyértelmű gyors öregedést mutattak. Ezt az öregedést az étrendhez társított speciális baktövis kivonat javítani volt képes, de csakis a csökkent telomeráz aktivitású csoportban. Abban az egércsoportban viszont, amely esetében már teljesen kiiktatták a telomeráz enzimet, tehát nem volt már mit befolyásolni, a baktövis kivonattal történő kezelés eredménytelen volt. Mindez igazolta azt, hogy a gyors öregedés jelentős gátlása a telomeráz aktivitás módosulásához, és nem más egyéb támadásponthoz kötött. Ezt a vizsgálatot 2011-ben az „Aging Cell” tudományos lapban (amely persze nem hasonlítható össze a „Nature” súlyával) közölték.

Végül, de nem utolsó sorban a baktövis-kivonatnak az emberi sejtek telomer-hosszára és sejtfunkciókra gyakorolt hatásáról két kutatócsoport egy-egy közleménye számolt be.

Az első (Molgora-Valenzuela csoport, 2013, Cells Journal) 3 napig, majd 3 hétig vizsgálta a baktövis kivonattal kezelt emberekből származó vérmintákat. Az immunrendszerben (és az egészséges, lassú öregedés biztosításában) alapvető fontosságú, de a fertőzéstől, daganatos sejtektől védő funkcióikban az öregedéssel hanyatlást mutató T limfociták aktivitásának a javulását találták, aminek a hátterében a telomeráz aktivitás növekedése volt bizonyítható.

A másik humán vizsgálat (Harley-Blasco csoport, 2011 Rejuvenation Research) baktövis kivonat szedéssel már 1 évig tartott, 114 idősödő és idős (átlag életkor 63 év), egészséges ember bevonásával, negyedévenkénti összetett állapot-ellenőrzéssel. Már az első negyedévtől az öreges citotoxikus T immunsejtek és a kritikusan rövid telomerrel rendelkező sejtek arányának a csökkenését találták, és emellett hatásként a neutrofil fehérvérsejt szám egészséges szintjét, valamint összességében is a „fiatalos immunstatuszt”emelték ki.  

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!