Márkák fogságában – Miért ragaszkodnak hozzá az emberek?

Berényi Nóri
Írta: ,

Biztos már te is átestél azon az időszakon (vagy éppen benne vagy), amikor nagyon fontos volt az életedben a márkás öltözködés. Aztán ez, vagy folytatódott nálad, vagy már egyáltalán nem érdekel, hogy éppen milyen márkájú csizmát húzol fel. De miért szeretjük és ragaszkodunk ennyire a márkákhoz? Hiszen mi, fogyasztók tartjuk életben őket.

Státuszszimbólum Kép forrása: wwd.com

Vannak, akik kizárólag azért veszik meg mindenből a legdrágábbat és legmárkásabbat, mert úgy érzik, hogy ez határozza meg helyüket a társadalomban.

Bizonyos körökben tényleg kizárólag az számít, hogy milyen kocsid van, vagy éppen milyen ruhában jelensz meg, így, ha részese vagy egy ilyen közösségnek, akkor valóban valamilyen szinten elvárás feléd a márkás megjelenés.

De van egy olyan réteg, aki kizárólag azért vásárol márkás termékeket, (természetesen hatalmas logókkal), hogy az embereknek felfigyeljenek rá.

Nos, nekik nem annyira a minőség a fontos, hanem az, hogy az egész világ tudja, ők bizony megtehetik.

Aki a minőségre hajt Kép forrása: josefindahlberg.se

Sokan azért szavaznak a márkás dolgok mellett, mert tudják, hogy olyan minőséget kapnak a kezükbe, ami időtálló és megbízható. De ők a kisebb márkákat sem vetik meg, ha éppen azok között bukkannak kincsekre.

Érdemes végig járnod Budapest second hand boltjait, mert ott is kifoghatsz egy-egy márkás ruhát, vagy kiegészítőt, ráadásul jóval az eredeti ár alatt. És azt ne felejtsük el, hogy ezek tényleg időtálló darabok, vagyis lehet, hogy jó ötletnek tűnik megvenni a nagyon olcsó, műbőr csizmát, de akkor számolj azzal, hogy jövőre már újat kell venned, ugyanis a legtöbb ilyen cipő egy szezonnál nem bír ki többet.

Lehet, hogy pillanatnyilag egy minőségi, márkás darab drágább, de hosszútávon jobban jársz vele. És senki nem mondja, hogy Guccit kell venned.