A fekete bűvöletében - Így hat ránk és így tudjuk megjeleníteni a mindennapjainkban

Zabolai Margit
Írta: ,
A fekete bűvöletében - Így hat ránk és így tudjuk megjeleníteni a mindennapjainkban

Kép forrása: shutterstock

Útjukat kereső tinédzserek és vidéki anyókák gardróbjából kitörve a fekete mára valóságos kultuszt teremtett: stílusikonok és divatdiktátorok egyaránt viselik, egyáltalán nem ciki tetőtől talpig feketébe öltözni, sőt a fekete olyan területeken is hódít, ahol korábban elképzelhetetlen lett volna a megjelenése, elég csak a black food festiválra gondolni. (X)

Persze még mindig akadnak, akik a feketét a gyász, a szomorúság és a rossz kedv színének tartják, ám ők nem is tévedhetnének nagyobbat.

Már azzal is hibáznak, hogy a feketét színnek gondolják, pedig – noha a mindennapokban valóban így hivatkozunk rá – valójában nem az, a fekete ugyanis elnyeli a fényt, azaz a teljes spektrum, minden szín, minden árnyalat egysége a fekete, így a mindenség, a potenciál, az univerzalitás szimbóluma.

A fekete hódító útja a kifutókról indulva gyűrűzött át a mindennapokba, nem csak azért, mert a egy biztonságos, egyszerre kifinomult, határozott és mégsem tolakodó szín, hanem mert egyszerűen minden alkalomra megfelel, jól variálható, mindenhez illik és nem lehet vele mellé lőni: elég csak Coco Chanel klasszikus kis fekete ruhájára gondolni, amihez a mai napig minden nő akkor nyúl a szekrényben, ha nem biztos benne, hogy mit vegyen fel egy adott rendezvényre, de a divat 21. századi diktátorát, Karl Lagerfeldet sem igen lehet színesben látni: kizárólag feketét és esetleg ahhoz némi fehéret visel, a megjelenése mégis (vagy éppen ezért) minden alkalommal figyelemfelkeltő és kifogástalan. Persze, nem utolsó szempont az sem, hogy a fekete slankít, amit a divatszakmában dolgozók éppen úgy kihasználnak, mint azok, akik nem a kifutókon, hanem az utcákon szeretnének kicsit karcsúbbnak látszani.

 

De nem csak az elegancia színe lehet a fekete a divatban, a lázadás, a vagányság is megidézhető ezzel a színnel, egy jó minőségű, sima fekete farmer pedig igazi alapdarab, amit selyemblúzzal és tűsarkúval ugyanúgy viselhetsz, mint tornacipővel és oversize kötött pulcsival, mindig stílusos marad.

A fekete bűvöletében - Így hat ránk és így tudjuk megjeleníteni a mindennapjainkban

Street fotók: 1, 2

A termékeket a Mammutban szerezheted be.
Fekete ruha: Süel, Sál: Levi's, Póló: Levi's, Gyógycipő: Dr. Shoes, Napszemüveg: Gucci, VisionExpress, Karóra: Bering, Juta Óra Ékszer, Gyűrű: Thomas Sabo, Juta Óra Ékszer, Karkötő: Thomas Sabo, Juta Óra Ékszer

Ugyanígy elmaradhatatlan része egy jól összerakott ruhatárnak a fekete cipő is, ami minden alkalomra jó választás és mindenhez illik – ha még kényelmes is, akkor tényleg szinte állandó társad lehet a mindennapokban, de nem véletlen, hogy az olyan állandóan viselt, és meghatározó kiegészítők esetében is, mint például a szemüveg, egyre többen teszik le a voksukat egy letisztult vonalvezetésű, fekete keret mellett, mert így bármilyen eseményre készülnek is, bárhogyan öltöznek is fel, a szemüvegük mindig passzolni fog az outfitjükhöz – a korábban már emlegetett Karl Lagerfeld egyenesen fekete napszemüveget visel, gyakorlatilag állandóan, ha süt a nap, ha nem. Ugyanez vonatkozik az olyan drágább alapdarabokra is, amiket az ember különleges alkalmakra visel, vagy nem szeretne belőlük többet is venni – esetleg egy örökéletű, mindig stílusos alapdarabot szeretne, például karórából.

A fekete ruha és cipő között ma már nem csak fekete zokni látszódhat ki, de a fekete fehérneműk még mindig kötelező kellékek, amelyek még akár egyszerű, kényelmes hétköznapokon viselt darabokként is szexisebbek lehetnek akár egy piros csipkés, tolakodó melltartónál is.

A fekete bűvöletében - Így hat ránk és így tudjuk megjeleníteni a mindennapjainkban

Fotók: 1, 2, 3

A termékeket a Mammutban szerezheted be.
Tányéralátét: Butlers, Aktívszenes szappan: UniPatika, Kosár: Butlers, Fotel: Butlers, Mécsestartó: Butlers, Kenyérpirító: KitchenShop

Miután az utóbbi évtizedekben a tömegtermelés gyakorlatilag bármiből elérhetővé tette a színes változatot, a nyugalmat, egységességet kereső minimalista trendek visszahozták a feketét a lakberendezésbe is: a legkiválóbb fine dining éttermekben koromsötét pala tányérokon szolgálják fel az ételt, hogy az valóban teljes pompájában érvényesüljön, és már az előtt kényeztetni kezdje az érzékeidet, hogy egyáltalán megkóstolnád, de a háztartási gépek körében is hódítanak a fekete készülékek, amelyek remekül illenek az indusztriális vagy akár a modern konyhákba is.

Ha pedig mindez nem lenne elég meggyőző, a fekete még a self-care, az én-idő és a kozmetika területén is hódít: az aktív szén természetesen pórustisztító, bőrtápláló tulajdonsága révén kerülhetett egyáltalán képbe, de ezeket az előnyöket a kozmetikai ipar régóta ismeri már, a fekete lehúzható maszkok, pakolások és szappanok mégis most kezdték el elárasztani a drogériákat és gyógyszertárakat, hiszen az elegáns, letisztult fekete dobozokat a trendekre érzékeny vásárlók egyre szívesebben emelik le a polcokról, és viszik haza magukkal, hogy a fekete kínálta egységesség, harmónia és luxus érzését a saját fürdőszobájukban, szépítkezés közben is átéljék.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?