Csizma divat: bejártuk a főváros cipőboltjait és nem hiába

Göcző Nóra
Írta: ,

Mikor van csizma szezon? A nagykörúti és szinte az összes pláza cipőboltjait bejárva erre a kérdésre egészen eltérő válaszokat kaptam. Az egyik üzletben azzal vigasztaltak, hogy ne izguljak, még csak ezután fognak érkezni a szebbnél szebb, új csizmák, másutt pedig azzal fogadtak, hogy már nem jön új áru, mert lassan itt a tél. Előbbiből arra következtettem, hogy túl korán szeretnék még csizmát vásárolni magamnak, mit képzelek én, utóbbiban pedig már szégyenkeztem, hogy lemaradtam erről a szezonról is.

Örök dilemma: a csizmaszár Kép forrása: pinterest.com

Éveken át azt hittem, hogy a felpróbált csizmák vádlinál és bokánál csak nekem okoznak fejtörést. Aztán rájöttem, hogy alapvetően két féle nő álldogál lefelé biggyesztett szájjal a cipősboltokban a döntött tükrök előtt.

Az egyik azért kesereg, mert egyszerre tudná mindkét lábszárát a félpár csizmába tenni, a másik meg azért, mert nem tudja felhúzni rajta a cipzárt.

Egyik sem szerencsésebb a másiknál. Az ilyen lehetetlen helyzetek elkerülése végett találták ki az okosabb gyártók, hogy a ruhákhoz hasonlóan a női csizmák szárát is megkülönböztetik méret szerint.

Így S-től XL-ig válogatva a lábbelik között azonnal kiszűrhetjük azokat, amik csónakként néznének ki rajtunk vagy becsípnék a bőrünket félúton.

Bőr vagy műbőr? Kép forrása: pinterest.com

A tartós használati cikkekhez fűződő viszonyunk sokat változott a szüleinkéhez képest.

Réz András mondta egyszer, hogy ha a feleségének vásárolna egy gyönyörű cipőt és azzal adná át neki, hogy tessék drágám, itt van ez a cipő, erős is, csinos is, akár tíz évig is hordhatod, a felesége biztos, hogy azonnal a fejéhez vágná a cipősdobozzal együtt.

A reklámszakember ezzel a párkapcsolataink és a vásárlási szokásaink közötti párhuzamra célzott: ki a fene akar tíz évig ugyanabban a cipőben járni? Lehet, hogy holnap már más lesz a divat, más fog tetszeni.

A műbőr csizmák azonban tökéletesen és viszonylag olcsón kiszolgálják ezt a fajta rendszeres igényváltozást.