Cikisen néztünk ki fiatalon? Így öltöztünk a 90-es években

Írta: ,

Bő fazonok, bokánál kifelé hajtott, koptatott farmerek, kitűzők, lasztexnadrág és bakancszokni. Ki ne emlékezne a 90-es évek divathullámaira, melyek hurrikánként söpörtek végig egy-egy évszakon, uniformisszerű viseletbe tuszkolva az akkori lázadó fiatalságot.

Pólón top Kép forrása: ae.com

1/5 Pólón top

Ez is csak a múlt évezred végi őrület egyik sláger kifejezése, amit ma már kevesen ismernek. Lényege, hogy egy bő, lehetőleg férfi és egy számmal nagyobb pamut pólót egy önmagában csak otthon, a négy fal között hordható toppal kell kiegészíteni.

Persze nem a józan ész diktálta sorrendben, mert a top kerül felülre.

Hogy még inkább növeljük az uniszex hatást, top helyett spagetti pántos ruhát húztunk, de az összképen ez mit sem változtatott.

Az igazán lazák harisnyával és magas szárú bakanccsal kiegészítve lépték át az iskola kapuit, ajkukon az elmaradhatatlan sötétbarna rúzzsal.

 

Bakancszokni, lábszárvédő Kép forrása: ninjacosmico.com

2/5 Bakancszokni, lábszárvédő

Mindenkinek volt otthon a kilencvenes években egy pár bokamelegítője vagy lábszárvédője, ki hogyan nevezte. Ezeket még ma is lehet kapni.

A nyolcvanas, nálunk inkább a kilencvenes években feltörekvő aerobic videókazetta ipar elmaradhatatlan kellékei ezek, melyek főleg fehér vagy bézs színben hódítottak, de műanyag cicanadrággal akár rózsaszínben, kékben, zöldben is felbukkanhattak az utcán.

A fitneszdivatból kitörve meghódította a Skálák polcait, sőt még Barbie babákat is nagy számban adtak el a hozzá illő fejpánt és csuklószorítóval együtt.

Válltömés

3/5 Válltömés

A válltömés valamiért sikeresen átvészelte a trendváltásokat, ugyanis már a 30-as években is használták a divatosan öltözködő nők.

Kétféle változata volt: az egyik a bélésbe épített, a másik a csak néhány öltéssel a vállvarráshoz erősített tömés.

Utóbbi azért lett gyakori a 90-esévekben, mert ezzel a módszerrel még el lehetett adni a blúzokat és kiskabátokat azoknak is, akik már ódzkodtak a vállpúpoktól. Egyszerűen csak kivették, ha akarták.

Divattervezők szerint a válltömés fő feladata, hogy optikailag vékonyabbnak láttassa a derekat, emiatt néhány évente újra előveszik a szakemberek, hátha ismét ráharap a nagyközönség.

 

Holdjáró, avagy spicegirls szandálok Kép forrása: izismile.com

4/5 Holdjáró, avagy spicegirls szandálok

Az ormótlan cipőszörnyetegek korszakát jó volna elfelejteni. De nem lehet.

Fel-feltűnnek még húsz év után is a boltok kirakataiban és nem véletlenül.

Ha tetszik, ha nem a 90-es évek (ha még nem is a vintage, de már) kőkeményen a retro korszak.

Azóta felnőtt egy újabb generáció, amely joggal követelheti magának a szülei által fiatalon hordott trendi cipőket, s ezek között ott vannak a holdjárók is.

Ezek a vidéken csak spicegirls szandáloknak nevezett csodák veszélyesek is voltak, sorra szedték áldozataikat a középiskolás lányok körében, akik közül többen a bokatörést kockáztatták a viselésükkel.

 

Vibráló minták, trendi kiegészítők Kép forrása: thetrendspotter.net

5/5 Vibráló minták, trendi kiegészítők

A farmermánia mellett az évtized meghatározó vonala a vakító színkavalkád.

A susogós melegítők közül is a rózsaszín volt a legkelendőbb, emellett visszaköszönt a szivárvány minden színe a nyakkendőkön, a pulóvereken, sőt még a tapétán és viaszosvászon asztalterítőkön is.

A kiegészítők közül kiemelkedik a legnépszerűbb sportolókat, színészeket, zenekarokat, mesefigurákat ábrázoló kitűzők hada, a folyton összegubancolódó fekete tetoválás nyaklánc, a műanyag cumigyűrű és a csomózott barátság karkötő minden változata.

A színes hajak és az különcködő hajpántok is a kilencvenes évek divatja volt.

Kár lenne kihagyni a felsorolásból a kerek Lennon-szemüvegeket, a fülünket és ujjainkat feketére festő „ezüst” ékszereket és a hatalmas, bársony hajgumikat, ami legfeljebb Madonnának állhatott jól, bár kettesével osztogatták az ifjúsági magazinok a laphoz járó ajándékként a 90-es években.