Álmaink ruhái Blanka Matragi divattervezőtől

Jankovics Anna
Írta: ,
Ki tudna tökéletesen kifinomult ruhát tervezni a nőknek, ha nem egy nő? Fényűző, pompás, hercegnős-tündéres, aprólékosan díszített, légies, elegáns, nem testidegen, igényes. Gyakorlatilag minden felsorolt paraméternek egyszerre felel meg. Minden darab egy-egy műalkotás, órákig lehet tanulmányozni úgy, hogy mindig találunk rajta olyan részletet, melyet eddig észre sem vettünk.
Amikor a stílus és jó ízlés utat tör magának
Üvegcsiszolóként érettségizett, majd a prágai iparművészeti főiskolán vált divattervezővé. Prágát túl szürkének tartotta, így arab férjével Bejrútot választotta továbblépésként. Egy divatszalonban kezdett el dolgozni, ahonnan főnöke gyakorlatilag ellopta egész kollekcióját, melyet kalandos úton szerzett vissza.
Rájött, hogy csak saját magában bízhat, így hamarosan saját szalont nyitott, ahol diplomata feleségek, emírek, sejkek feleségei lettek az állandó megrendelői. A Perzsa-öböl leghíresebb divattervezője lett, 2002-ben Európa-, majd Salvador Dali díjat kapott.
A gazdagság és az elhivatottság
A tizennyolc évig tartó libanoni polgárháború alatt is folyamatosan dolgozott Bejrútban, bár Prágában fényűző lakása volt. Mai napig, napi tizenkét órát dolgozik, és hogy a megálmodott ruhadarab tökéletes legyen, a kelméket saját maga festi. Modelljei csak a felső tízezer számára elérhetők.
Van olyan ruhakölteménye, mely 100 ezer dollárt ér. A leggazdagabb tíz cseh állampolgár egyike. Bejrútban – visszatérve kicsit a múltjához, ahonnan indult - üvegszobraiból nyílt kiállítása.