A divat jövője, a viselhető technológia

Írta: ,

Úgy tűnik az okos óra még csak a kezdet, a legnagyobb tervezők már azon dolgoznak, hogyan lehet kombinálni az új generációs készülékeket a kényelemmel és az esztétikummal. A jövőben a viselhető technológiának köszönhetően nyomon követheted pulzusszámodat, átfogó képet kaphatsz étkezési szokásaidról, figyelemmel kísérheted hangulatváltozásaidat, vagy akár sportteljesítményedet is fokozhatod! Íme a legígéretesebb találmányok!

Napelemes ruhadarabok Kép forrása: dezeen.com

1/5 Napelemes ruhadarabok

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy az okostelefonok valahogy mindig a legrosszabb pillanatban merülnek le. Pauline van Dongen úgy döntött véget vet a problémának, és olyan ruhákat tervez, melyek egy nap alkalmasak lehetnek akár telefontöltésre is.

A rugalmas napelemek ihlették meg a designert, aki egy sor olyan ruha illetve kiegészítő ötlettel rukkolt elő, mely a napsugárzást az egyes darabokon keresztül villamos energiává alakítja. A Wearable Solar névre keresztelt kollekció lehetővé teszi viselőjének, hogy egy órányi napon tartózkodás alatt akár 50 százalékkal feltöltse készülékét.  

Okos ékszerek Kép forrása: newsbeatsocial.com

2/5 Okos ékszerek

Az intelligens ékszerek már nem merülnek ki az okosórákban, mostanra gyűrűk, karkötők, sőt fülbevalók is rendelkezésünkre állnak. Ezek a különleges darabok nem csak jól néznek ki, hanem tájékoztatnak az aktuális időjárásról, a hírekről, névnapokról, sőt akár zenelejátszásra is használhatjuk őket. 

Az okosgyűrűk például különböző színekkel és rezgéssel jelzik az SMS-eket, telefonhívásokat, e-mail-, Twitter- és Facebook-üzeneteket.

Alexandr Kostin csuklón hordható Hand Tree nevű találmánya többek között arra is képes, hogy megtisztítsa a levegőt. Ez a különleges karkötő úgy működik, mint a növények, beszívják a széndioxidot, majd átalakítják, és oxigén formájában visszajuttatják a levegőbe.

Színváltoztatós kollekció Kép forrása: web2carz.com

3/5 Színváltoztatós kollekció

Az intelligens textíliák számos olyan dologra képesek, melyekre a hétköznapi anyagok nem, beleértve akár a kommunikációt, vagy az átalakulást is. Ha esztétikai szempontból nézzük, léteznek olyan ruhák, amelyek fényeket bocsátanak ki, esetleg változtatni tudják a színüket. 

Amy Winters a Rainbow Winters ruházati vonal tervezője például olyan darabokat készít, melyek reagálnak a környezetünkre. A ruhák holografikus bőrből készülnek, és hang hatására változtatják a színüket. Ahogy a hangerő nő, úgy kezdenek el a ruhák is világítani. Ez az, amit Winters úgy ír le, mint „vizuális zene”.  A Ying Gao is hasonlóképpen gondolkodott, a designer úgy alkotta meg kollekcióját, hogy az egyes darabok mozognak, illetve olykor még világítanak is, ha valaki rájuk néz.  

Intelligens sportruházat Kép forrása: valesgotpower.com

4/5 Intelligens sportruházat

Az új generációs sportruházat már úgy lett kifejlesztve, hogy ne csak kényelmes legyen, de növelje teljesítményünket is, és jelentést készítsen eddig elért eredményeinkről, valamint a fejlődési lehetőségekről.

Ezen a téren magasan élen jár a tervezők között Ralph Lauren, aki megálmodta az intelligens sportmezt.

Ez a darab azért különleges, mert összeköthető az okostelefonunkkal, melyen keresztül adatokat továbbít nekünk testünkkel kapcsolatban. Az ezüstszálakkal átszőtt szövet többek között méri a pulzusszámot, a légzés gyorsaságát, és a stressz-szintet is.

Zokni, ami figyeli a mozgásodat Kép forrása: valesgotpower.com

5/5 Zokni, ami figyeli a mozgásodat

Szintén figyelemre méltó találmány a mostanában egyre nagyobb figyelmet élvező okos zokni, mely egy speciális bokaperecen keresztül szolgáltat adatokat a lábunkra nehezedő nyomásról, a lépéseink számáról, valamint a testtömeg talpon történő eloszlásáról. Az okos zokni ugyancsak csatlakoztatható a telefonhoz.

Szakemberek szerint sportolóknak kifejezetten ajánlott ez a darab, hiszen futás közben méri a teljesítményünket, és jelzést küld, ha olyan mozdulatot teszünk, mely sérülést okozhat. Ha pedig mindez nem lenne elég, monitorozza a futás ütemét, illetve méri az aktuális sebességet.