Ez történik a testeddel, ha minden nap zuhanyozol

Ez történik a testeddel, ha minden nap zuhanyozol

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik a testeddel, ha minden nap zuhanyozol

Sok ember számára teljesen normális, hogy még ha nem is fürdik minden nap kádban, legalább naponta egyszer lezuhanyozik. Belegondolva abba, hogy mennyi szennyeződéssel találkozhatunk egy nap alatt, ez teljesen normálisnak is tűnik. Egyre többen állnak viszont amellett a nézőpont mellett, hogy erre nemhogy nincs szükség, de egyenesen káros.

Ha te is azok közé tartozol, akik a napi rutinjuk részeként reggelente vesznek egy hideg zuhanyt, vagy már csak a biztonság kedvéért is lefürdenek minden nap azért, hogy megszabaduljanak az esetleges izzadtságtól és a kellemetlen testszagoktól, akkor jobb elővigyázatosnak lenned. Az ugyanis vitathatatlanul igaz, hogy a higiénikusságot is túlzásba lehet vinni, aminek jó néhány következménye lehet.

Kiszárad a bőröd

Még akkor is, ha nagy hangsúlyt fektetsz a megfelelő és gondos testápolásra, nem tesz jót a bőrödnek, ha egész nap teljesen lezuhanyozol. Épp ellenkezőleg: a szappan és a tusfürdő túl gyakori használatával eltávolíthatod a bőröd természetes védőrétegét. Ez pedig a baktérium és a gombák szaporodásának megelőzésében kulcsfontosságú. 

Ha minden nap alaposan lemosod az egész testedet, könnyen meglehet, hogy pattanásos és pigmentfoltos lesz a bőröd. Sokan viszont még ennek tudatában is ragaszkodnak a napi zuhanyzáshoz. Mivel tényleg elsőre furcsának tűnhet, érthető, ha te is így érzel. Ebben az esetben a legjobb, amit tehetsz, hogy bőrkímélő tusfürdőt használsz, és minden fürdés után alaposan bekened magad testápolóval, hogy szép és rugalmas maradjon a bőröd.

torwai/istockphoto.com

Gyorsabban zsírosodik a hajad

Ami károsan hathat a bőrödre, az általában a hajad számára sem kedvező. Ha minden nap zuhanyozol, ráadásul úgy, hogy közben a hajad is vizes lesz vagy teljesen megmosod, akkor a hajgyökereid faggyúmirigyei sok extra zsírt fognak termelni, hogy meggátolják a fejbőr és a haj szárazságát. Ez azonban azt is jelenti, hogy sokkal gyorsabban fog zsírosodni. Így inkább a hajtípusodnak megfelelő gyakorisággal moss csak hajat, vagy használj száraz sampont. 

Törékennyé válnak a körmeid

Minden kétséget kizáróan a kezeid azok a testrészeid, amik a leggyakrabban érintkeznek szappannal és vízzel. Az állandó habzás mosakodás vagy mosdóhasználat után viszont erősen igénybe veszi a bőröd és a körmeid. Mivel pedig kézmosáskor folyamatosan fertőtlenítés is történik – ami szintén befolyásolja a természetes bőrréteg kialakulását, egyúttal a körmök közvetlen környezetét.

A napi zuhanyozás sem javít a helyzeten, sőt repedezett bőrhöz és törékeny körmökhöz vezethet. A száraz, repedezett bőr pedig lehetővé teszi, hogy a baktériumok és a különféle allergének áttörjék a bőr természetes védőrétegét, lehetővé téve a bőrfertőzések és allergiás reakciók kialakulását.

galitskaya/istockphoto.com

Megakadályozhatja az immunrendszered számára szükséges stimulációt

Az immunrendszerednek szüksége van bizonyos mértékű stimulációra normál mikroorganizmusok, szennyeződések és egyéb környezeti hatok által, hogy képes legyen védekezni ellenük. Ez az egyik oka annak, hogy egyes gyermekorvosok és bőrgyógyászok nem javasolják a napi fürdést, különösen kisgyermekek esetében. Az egész héten át történő zuhanyzással így sajnos csökkentheted az immunrendszered munkájának hatékonyságát.

Milyen gyakran ajánlott zuhanyoznod?

Bár nincs ideális gyakoriság, a legtöbb szakértő a heti többszöri, de nem mindennapi zuhanyozást javasolja abban az esetben, ha valaki jelentősen megizzad vagy egyéb kellemetlen testszagokat észlel magán. Egyébként bőven elég az intim testrészek és a lábak áttörlése egy nedves törölközővel. Abban az esetben viszont, ha a mindennapi zuhanyzás mellett döntesz, ügyelj arra, hogy minél kímélőbb tusfürdőt használj, és 3-4 percnél ne tartson tovább.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!