Segít a pártalálásban? Tudományos érvek a testszőrzet megtartása mellett

Sándor Alexandra
Írta: ,
Segít a pártalálásban? Tudományos érvek a testszőrzet megtartása mellett

Egyre több híresség lázad fel a kor szőrtelen divatja ellen, és villant „bundás” testtájakat a legfrissebb képeken. Nos, a természet nem véletlenül helyezte el az undoknak ítélt szálacskákat a megfelelő helyeken. Összegyűjtöttük, milyen orvos- és egészségtudományi érvek szólnak a szőrtelenítés ellen!

Akár hiszed, akár nem, a szőr a külső hámrétegünk egészségének egyik legfontosabb záloga, s ebben a kutatók is egyetértenek.

Des Tobin, a brit Bradfordi Egyetem oktatója például kifejtette a téma kapcsán, hogy minden egyes szőrtüsző ereknek, idegeknek és zsírsejteknek otthona is egyben.

Ami pedig különösen értékessé teszi, hogy igen gazdag úgynevezett őssejtekben. Ezek fáradhatatlan megújulásra képesek, hozzájárulván a bőrgyógyulás folyamatához.

„Ha összehasonlítunk két olyan sebet egy férfi karján, amelyek közül az egyik a külső, szőrösebb részen van, a másik pedig belül, látni fogjuk, hogy előbbi sokkal gyorsabban elmúlik” – összegezte Tobin.

Véd a napsugárzás ellen

Az ősembernek a mainál sokkal burjánzóbb testszőrzete volt, amelynek több szerep is jutott: egyetlen „ruhadarabként” védett a hideg és más környezeti hatások ellen, beleértve az UV-sugárzást is – taglalta Nick Lowe, a londoni Cranley Klinika bőrgyógyásza.

Napjainkban már nagyon kevés embernek van olyan sűrű szőre, ami ugyanezt a funkciót képes betölteni, de szinte mindenki ismer valakit, aki alig szokott leégni a napon, mert a „bundája” megvédi.


Védekezz! Az idő előtti bőröregedés okai és kivédése


Ez a védőhatás egyébként rossz hír a kopasz férfiaknak, hiszen ők sokkal több hőt adnak le a fejbőrükön keresztül.

Ugyanez ad magyarázatot a libabőr jelenségre, mert a szálak „felállva” terelik közelebb a bőrfelülethez a már átmelegedett levegőt.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!