Természetes fiatalító tippek egy ázsiai lánytól

Írta: ,

Az ázsiai szépségtrükkök világszerte hatalmas népszerűségnek örvendnek, hiszen általában sokkal később ráncosodik az ottani hölgyek bőre. „A nagymamámat folyton az anyukámnak nézik, az anyukámat pedig a nővéremnek” – nevet Kirby Koo, aki bár Amerikában született, génjeiben hordozza az áldásos örökséget. No, és persze az életmódjában, amiből ellestünk néhány ötletet.

„Rengeteg zöld teát iszunk.”

1/5 „Rengeteg zöld teát iszunk.”

Ezerfelől hallhattad már, hogy a zöld tea valóságos antioxidáns-bomba, mely segít a szervezetednek a sejtkárosító szabadgyökök elleni harcban.

A szabadgyökök egyébként „elszabadult” oxigénmolekulákat jelentenek, amelyek hajlamosak olyan részecskékkel is kötést kialakítani, amikkel nem kellene – az osztódáson alapuló regenerációs folyamat így lassul le.


A gyönyörű bőr záloga: 5 értékes vitamin és ásványi anyag


A zöld tea viszont nemcsak emiatt egészséges, hanem azért is, mert elkészítésének rítusa bizonyítottan stresszoldó hatású, továbbá biztosan nem hagyod szomjazni a testedet, ha napi több adagot is elkészítesz.

Az ízesítésnél figyelj oda, hogy finomított cukor lehetőleg ne kerüljön bele!

„A szója az étrendünk szerves része.”

2/5 „A szója az étrendünk szerves része.”

Noha a szója a nyugati társadalmakban támadások kereszttüzében áll, az ázsiaiak évezredek óta napi szinten fogyasztják.

Gondolj csak a távol-keleti éttermek fenséges kínálatára: a miso leves, a szójabab, a tofu és a szójaszósz mind ugyanazon a növényi összetevőn alapul.

A szója egyik legnagyobb titka, hogy úgynevezett fitoösztrogént tartalmaz – tehát olyan vegyületet, amely a szervezetbe jutva női nemi hormonhoz hasonló hatást vált ki.

Ennélfogva képes enyhíteni az ösztrogénszint felborulásával járó tüneteket, köztük például a cikluszavart is. Persze, az ázsiaiak igyekeznek helyben termesztett, génmanipuláció-mentes alapanyagot választani.

„Nem félünk megmozdulni.”

3/5 „Nem félünk megmozdulni.”

Az olyan zsúfolt metropoliszokban, mint Peking vagy Hong Kong, sokkal célravezetőbb a tömegközlekedést vagy a kerékpárt választani, mint kocsival útnak indulni.

Ez összességében sokkal több mozgást jelent napi szinten, ami már egy-két buszmegállónyi séta esetén is jelentős az elégetett kalóriák számát tekintve.

Arról nem is beszélve, hogy a fizikai aktivitás felpezsdíti a vérkeringést és az anyagcserét, tehát az ázsiaiaknál eleve alacsonyabb a nyugati országok népét fenyegető metabolikus szindróma kockázata.

Ha esetleg imádsz kocsikázni, félóra séta vagy biciklizés akkor is biztosan belefér a napodba! 

„Nem süttetjük magunkat a napon.”

4/5 „Nem süttetjük magunkat a napon.”

Kirby nem tagadja, hogy az ázsiai származású nők egy része meglehetősen szélsőséges módon igyekszik elkerülni a napfényt, ami mindenképpen érdekes a mi szoláriumrajongó kultúránkhoz képest.

Napernyő, kalap, magas faktorszámú naptej… Ezek még a borús napokon is alapvetőnek számítanak arrafelé.

Noha mi azt valljuk, hogy a szükséges D-vitamin mennyiséget érdemes egy kis természetes fény útján fedezni, egyetértünk vele: a bőr öregedésének elsőszámú környezeti oka a napsugárzás miatti sejtkárosodás.

Figyelj tehát a tested jelzéseire, s tedd meg a bőrgyógyászok által javasolt óvintézkedéseket!

„A keleti orvoslás belülről gyógyít.”

5/5 „A keleti orvoslás belülről gyógyít.”

Míg a nyugati orvoslás jellemzően külső diagnosztikai és terápiás módszereket használ, tehát különböző gépek és gyógyszerek segítségével próbálja helyreállítani az egészséget, keleten inkább a test, a szellem és a lélek kiegyensúlyozottságára terelődik a hangsúly a tünetek mérséklése helyett.

Utóbbi módszerek nálunk „alternatív” címszó alatt terjedtek el, és mivel eleve úgy nevelkedtünk, hogy inkább a felénk megszokott szemléletben hiszünk, az esetek nagy részében tényleg kiegészítésként érdemes őket alkalmazni.

Ez azonban ne hátráltasson abban, hogy szétnézz a kínai, a japán vagy az indiai gyógymódok tárházában!