Miért mindig csak kívülről ápoljuk a szépségünket? Így gondoskodj belülről a hajad, bőröd és körmöd szépségéről

Zabolai Margit
Írta: ,
Miért mindig csak kívülről ápoljuk a szépségünket? Így gondoskodj belülről a hajad, bőröd és körmöd szépségéről

A tisztítás, radírozás és tonikozás után természetes, hogy krémet teszel a bőrödre. Aki jobban odafigyel rá, az nappali és éjszakai krémet is használ az arcára, időről időre tápláló pakolást is feltesz, a teste bőrfelületét pedig hidratáló krémmel óvja. Mindez fontos, de nem elég. (X)

A belső ápolás legalább olyan fontos

A hidratáló krémek és pakolások a bőr legfelső rétegébe juttatnak nedvességet, aminek következtében a bőrödet frissebbnek, feszesebbnek, puhábbnak fogod érezni. Fontos azonban tudni, hogy mindez valóban csak felszínes ápolást jelent: a bőr elsődleges funkciója a védelem, és ahogyan ellenáll a környezet káros hatásaival szemben, ugyanúgy a vitaminokat, hidratáló anyagokat sem fogja kívülről egészen mélyre engedni.

Érdemes továbbá gondolnod arra is, hogy a bőröd folyamatosan megújul: a legfelső réteg hámlik, kopok, és alulról mindig újabb, frissen termelt sejtek kerülnek a felszínre. Hogy ezek a sejtek milyen minőségűek, az döntő mértékben befolyásolja a bőröd állapotát. A krémezéssel és pakolásokkal is csak akkor tudsz jelentős mértékben és hosszú távon segíteni a bőrödnek, ha ez valóban csak támogatást jelent, és nem a belső hiányt igyekszel kívülről pótolni.

Vitaminok, ásványi anyagok, táplálkozás

A fakó, száraz, ráncosodásra hajlamos bőr, a töredezett, száraz haj és a gyenge köröm mind vitaminhiányra vagy az ásványi anyagok hiányára utalhatnak. Mind a haj, a bőr és a köröm folyamatos megújítása komoly energiát követel a szervezetedtől, és ha ehhez bizonyos „alapanyagok” hiányoznak, akkor az a végeredményen is meg fog látszani. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel kiemelkedő fontosságú, néhány nyomelem pedig kimondottan hasznos lehet, ha ragyogóbb bőrt, erősebb körmöket és hajat szeretnél.

  • Az E-vitamin például közismerten fontos szerepet játszik ezen a téren, nem véletlenül szokás szépségvitaminnak is nevezni.
  • A biotin, azaz a H-vitamin és az A-vitamin szintén hozzájárulnak a bőr egészségének megőrzéséhez, így a hajas fejbőr is egészségesebb lesz, kevésbé fog kihullani a hajad.
  • A cink ugyancsak a bőr megújulását támogatja, miközben az A-vitamin felszívódását is elősegíti, így a bevitt tápanyag valóban ki is tudja fejteni áldásos hatásait.
  • A C-vitamin az immunrendszer erősítése mellett a bőröd feszességéért felelős kollagéntermelésben is elengedhetetlen szerepet játszik.
  • Érdemes figyelmet fordítani még külön a jód bevitelére is: ennek hiánya ugyanis pajzsmirigy-problémákat okozhat, aminek a száraz, vízhiányos bőr és a hajhullás is tünetei lehetnek.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az olyan időszakokban, amikor például a stressz vagy más körülmények miatt leeshet a vitaminszinted, érdemes táplálékkiegészítőkkel támogatnod a bőröd, hajad és körmeid védelmét. Keress olyan komplex készítményt, amelynek összetevői nem csak külön-külön, de egymás hatását támogatva is segítenek a ragyogó szépséged megtartásában.

Ilyen termék például a Biovanne szépségvitamin, amely egy alap vitamin- és ásványi anyag kombináció a gyönyörű hajért, üde bőrért és szép körmökért. A készítmény összetételét a magyar táplálkozási szokásoknak megfelelően fejlesztették ki, pl. jódot is tartalmaz, mivel a magyar lakosság nagy részének elégtelen a jód-bevitele. A benne levő élesztő a természet "csodatápanyagának" tartják, mivel többek közt a B-komplex vitaminok és a szerver vas egyik leggazdagabb forrása.

Miért mindig csak kívülről ápoljuk a szépségünket? Így gondoskodj belülről a hajad, bőröd és körmöd szépségéről

Víz, víz, víz

A táplálkozás mellett természetesen nem lehet eleget szólni a folyadékpótlás fontosságáról sem. A vízhiány azonnal meglátszik a bőrön, sokkal szárazabb lesz, hajlamosabb a ráncosodásra és a sejtek megújulása is lelassul. Mindemellett, mivel nagyon sok, a bőröd szépségéért felelős vitamin vízben oldódik, folyadékhiány esetén ezek sem tudnak megfelelően felszívódni, vagyis hiába juttatod be őket a szervezetedbe, ha a tested nem tudja lebontani és beépíteni őket.

A napi két liter tiszta, szénsavmentes víz elfogyasztása éppen ezért kiemelten fontos, ha szép és egészséges bőrt, erős körmöket és hajat szeretnél, de ha sportolsz, ha sok stressz ér vagy éppen egy betegségből lábadozol, elképzelhető, hogy még ennél is több folyadékra lesz szükséged. A vízháztartás ugyanis a méregtelenítésért is felelős, ha pedig ez nem működik megfelelően, akár pattanások, gyulladások is keletkezhetnek a bőrödön.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba