Plasztikai műtét: érvek és ellenérvek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A plasztikai műtétekről mindenkinek van véleménye, ugyanakkor a legtöbben elítélik és feleslegesnek tartják az ilyesfajta beavatkozásokat. Ennek főleg az az érthető oka, hogy a média manapság egészen mást sugall róluk, mint ami az eredeti céljuk lenne.

A plasztikai műtét gyógyít

A plasztikai műtétek elsődleges célja az volt, hogy rekonstruálják, orvosolják azokat a deformitásokat, amik végett az emberek túlságosan látványosan kilógtak a sorból.

Alapvetően azok számára voltak életmentőek, akik nem kitűnni akartak, hanem egész egyszerűen normálisnak, átlagosnak szerettek volna látszani. 

Ez egyébként nagy általánosságban még manapság is elfogadott. A legtöbb ember elfogadhatónak, sőt, szükségesnek tartja a beavatkozást, ha az valamit helyreállít.

Nem ítélik el a műtétet pl. mellamputáció után, égési sérülést, balesetet követően, ha az veleszületett, vagy szerzett betegség nyomaként alakult ki.

De mi a helyzet a többi, nem éppen létfontosságú, szépészeti beavatkozással?

A kötelező szépség

Hogy megértsük, mi vezet a hihetetlen mértékben növekvő plasztikai műtétekhez, tisztába kell kerülnünk azzal, hogy ez az egész divathullám egyszerű manipuláció eredménye.

Bár a többség tisztában van vele, hogy a magazinok és a weboldalak hasábjaira a legtöbbször mesterségesen átalakított modellek kerülnek, mégis képtelenek elvonatkoztatni a látványtól.

Tudják, hogy sminkes, fodrász és profi fotós dolgozik egyetlen jó kép bezsebelésén, mégis úgy érzik, hogy az előrevetített, módosított külsőre kell hasonlítaniuk a siker érdekében. 

Ez csak egy, ám igen jelentős pontja a plasztikai beavatkozások növekvő tendenciájának.

Hozzá jön a kor ideálja (a korábbi extrém karcsúságot a közelmúltban váltotta fel az izmos alkat), valamint a túl sok és túl irreális elvárás (legyél jó nő, jó anya, jó munkaerő és jó feleség).