Megdöbbentő, hogy mekkora bajt okozhatnak a lejárt kencék és gyógyszerek!

Megdöbbentő, hogy mekkora bajt okozhatnak a lejárt kencék és gyógyszerek!

Címlap / Stílus / Test / Megdöbbentő, hogy mekkora bajt okozhatnak a lejárt kencék és gyógyszerek!

A tavaszi nagytakarítás egyik könnyűnek látszó, ám felelősségteljes feladata a fürdőszobai tükrös szekrényke rendberakása. A benne tárolt kencék és gyógyszerek ugyanis nagy bajt okozhatnak, ha szavatossági idejük lejárta után használod őket. 

Fogkefe, fogkrém

A legtöbb fogkrém 2-3 évig áll ál. Romlását a porszerűen kicsapódó fluorid és a száraz, repedezett állag jelzi. Enyhébb figyelmeztető jel, ha nem habzik olyan jól a szádban, mint korábban.
A fogkefédet 3-4 havonta ajánlott cserélned, betegség után pedig minél hamarabb – lehetőleg azonnal.

Szempillaspirál, szemhéjpúder

A por alapú szemhéjfestékek akár 3 évig is bírják, míg a krémesek csak másfélig. A szempillaspirál napi használat mellett 3 hónapig jó, de a száraz, csomós állagú darabot rögvest dobd ki!
A festékanyag ugyan tovább is bírná a strapát, ám a kefén elszaporodó baktériumok szemproblémákat okozhatnak.

Rúzs

Valóságos baktériumtanya, hiszen a szádon alkalmazod. Éppen ezért nem érdemes egy évnél tovább megtartanod.
Élettartamát meghosszabbíthatod, ha időnként levágod a tetejét – főleg, ha éppen most gyógyultál meg, vagy más is használta rajtad kívül a terméket. A lehető leghigiénikusabb megoldás ecsettel felvinned a festéket.

Szem- és szájkontúrceruza

A rúzsokhoz hasonlóan körülbelül egy évig célszerű tárolni őket.
A nem krémes, tehát keményebb ceruza formájú termékek ugyanakkor rendszeres hegyezés mellett kicsivel tovább is megőrizhetőek. A hegyezőt minden használat után fertőtlenítsd alkohollal!

Alapozó, korrektor

Általában 2 éves szavatossági idővel dobják őket piacra. A legtöbb fajta illatanyagot tartalmaz, ami ennél hosszabb tárolás esetén filmszerű réteget képezhet, valamint állagváltozást produkálhat.
A romlott termék jellegzetes tulajdonsága a nem homogén szín vagy halmazállapot: például, amikor „vizes” levet ereszt a kozmetikum.

Gyógyszerek

A vény nélkül és az orvosi rendelvényre kapható készítmények esetében egyaránt kötelező egyértelműen feltüntetni a lejárat dátumát. Jó, ha tudod: a legtöbb gyógyszer száraz, hűvös helyen tárolandó, éppen ezért a párás fürdőszoba nem a legmegfelelőbb.
Esetükben nem szabad olyan lazán értelmezned a szavatossági időt, mint az élelmiszereknél – ha a múlt hónapban jártak le, dobd őket ki!

Naptej

Felbontás után 1-3 évig áll el. Egy ember átlagosan 125 ml-t használ esztendőnként, így egy flakon pont 2 évig elég.
Ha lejár nálad egy ilyen termék, két eset lehetséges: egyáltalán nem jársz a szabadban, vagy pedig lényegesen kevesebbszer nyúlsz érte, mint kellene. Érdemes a hajadra külön védőpermetet venned!

Körömlakk

A legtöbb körömlakkon nem tüntetnek fel lejárati időt, de szerencsére könnyű megállapítani, mikor romlanak meg.
Ha állaguk „kettéválik” az üvegcsében, tehát az alsó részük sűrű és sötétebb színű lesz, míg a felső világos és híg. A folyamat elején néhány csepp lemosóval összerázva még használható a termék.

Hajformázók

Ha az elmúlt években többször is változtattál a frizurádon, előfordulhat nálad olyan termék, amelynek csupán néhány hétig vagy hónapig vetted hasznát. Amennyiben nem látsz lejárati időt a hajzselén, a speciális samponon, a habon vagy a hővédő permeten, maximum három éven át tarthatod készenlétben.
 
Romlott piperecikk vagy gyógyszer használatakor súlyos következményekkel szembesülhetsz: a legenyhébb „ár” a bőrirritáció, a legsúlyosabb pedig akár maradandó károsodás vagy halál is lehet. Ha gyanús tüneteket tapasztalsz, mielőbb fordulj orvoshoz!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!