Pattanások a fenekeden? Így szabadulj meg tőlük, mielőtt bikinit húzol!

Schuster Borka
Írta: ,

Egy pattanás mindig kellemetlen, de még rosszabb, ha egy kellemetlen helyen is jelenik meg. A fenéken lévő kis pöttyök legalább az év nagy részében nem látszanak, de mikor eljön a bikiniszezon, extra adag bosszúságot tudnak okozni.

Hogyan kerülnek a pattanások a fenékre?

Joshua Zeichner New York-i bőrgyógyász és kozmetológus szerint a fenéken megjelenő kis pörsenések nem is a szó szoros értelmében vett pattanások, inkább a pattanás nem kevésbé kellemetlen unokatesói: a folliculitisek, vagyis szőrtüszőgyulladások, tehát tulajdonképpen a fenék bőrén lévő szőrszálak, pihék tüszői gyulladnak be, aminek a leggyakoribb oka a terület izzadása és dörzsölése, így például azok, akik leggingsben edzenek, hajlamosabbak lehetnek rá, de a nyári időszak egyébként is ronthat a helyzeten, hiszen ilyenkor mindannyian többet izzadunk. Szerencsére van megoldás a kellemetlen jelenség megszüntetésére!

Edzés után irány a zuhany!

Lehet, hogy az edzés nem segít a fenéken lévő pattanások helyzetén, de azért még korántsem az a megoldás, hogy a testmozgásról lemondasz! Inkább ügyelj arra, hogy a nedvességet elvezető, jól szellőző ruhát viselj testedzés közben, és hogy rögtön az edzés végén, amilyen gyorsan csak lehet, a zuhany alá kerülj!

Mosakodj meg alaposan, majd töröld magadat teljesen szárazra, mielőtt tiszta ruhát húzol. Minél tovább ücsörögsz az izzadt ruhádban, például mert még megiszol egy proteinshake-et, vagy leállsz beszélgetni egy ismerőssel, akivel az edzőteremben összefutottál, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megjelennek a kis piros foltok.

Radírozz!

Ahogy az arcbőrön, úgy a fenék bőrén is pontosan annyit tud segíteni a radírozás, az elhalt bőrsejtek eltávolítása, mert így a pórusok nem tömődnek el, kisebb eséllyel nőnek be a szőrszálak, nem alakulnak ki a pattanások.

Használhatsz egyszerű testradírt is zuhanyzás közben, de egy szalicil savas bőrtisztító is segíthet, illetve a benozyl peroxid tartalmú arclemosódat is nyugodtan használhatod a fenekeden is, ez a hatóanyag ugyanis a pattanások és a szőrtüszőgyulladások megszüntetésében egyaránt segítséget jelent.

Kép forrása: arterkov/depositphotos.com

A tejsav és a glikosav is segíthet

A kifejezetten érzékenyebb arcbőrre ajánlott hámlasztók tejsavat vagy glikosavat tartalmaznak, melyek gyengéden, de kíméletesen távolítják el az elhalt hámsejteket és a szennyeződéseket.

Ezeket is használhatod a kényes területen, főleg azért, mert a sötétebb foltok halványításában is segítenek, márpedig a szőrtüszőgyulladások gyógyulása után a fenék bőrén kialakulhat némi pigmentáció, amitől valószínűleg éppen olyan szívesen megszabadulnál, mint maguktól a pattanásoktól.

Hidratálj!

Lehet, hogy azt gondolod, a hidratálás csak még inkább eltömíti a pórusokat, de egy könnyű és gyorsan felszívódó hidratálókrém esetében ez nem feltétlenül igaz. A radírozás mellett ügyelj arra is, hogy a bőröd puha és megfelelő nedvességtartalmú maradjon, használj valamilyen hidratálótejet vagy akár tejsav tartalmú hidratálót, ami egyszerre ápol és tisztít.

A hidratált, rugalmas bőr ellenállóbb a baktériumokkal szemben is, amelyek bejutva gyulladásokat okozhatnának, vagyis a megfelelő krémezéssel szintén sokat tehetsz a pattanások kialakulásának megelőzéséért.