4 hétköznapi női rutin, ami hosszútávon nagyon veszélyes

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Számtalan olyan rutin van, ami a hétköznapjaink része lett, és magától értetődőnek tekintjük őket. Ezzel az a gond, hogy nem csak a hasznos, hanem a káros rutinok is rögzülnek, és ha természetesnek veszed mindegyiküket, akkor hosszútávon egész biztosan számolhatsz a negatív következményekkel. De melyek a leggyakoribb, káros, női rutinok?

Teljesen hétköznapi szokásnak és rutinnak tűnik, hogy „odalenn” is szappanozod magadat, vagy a hagyományos tusfürdődet használd, de ez valójában rengeteget árt az intim területnek. A szappan, vagy a tusfürdő nagyon könnyen bejuthat a hüvelyedbe, és károsíthatja az ottani, érzékeny pH-értéket. Ez hüvelyszárazságot, irritációt, vagy közvetetten akár fertőzéseket is okozhat.

Bár a reklámok megpróbálják elhitetni, hogy a folyás természetellenes, valójában, amíg nincs kellemetlen illata, és nem túl bőséges, addig egyenesen szükséges. Ez a hüvely normális öntisztulási folyamatának eredménye, amibe jelentősen beleavatkozol akkor, ha nem intim területre való tusfürdőket, szappanokat, vagy egyszerűen tiszta vizet használsz a mosakodás során.

… vagy a betétedet. Nem véletlen, hogy a csomagolásokon feltüntetik, legtovább mennyi ideig használhatod ezeket a hasznos kellékeket a menstruációd ideje alatt.

Ha nem tartod be az előírásokat, akkor komoly fertőzésveszélynek teszed ki magadat. Sajnos könnyű belefeledkezni egy-egy sűrű napba, de a tamponban és a betétben is egyaránt elszaporodhatnak a kórokozók, baktériumok, és nagyon kellemetlen, továbbá veszélyes tüneteket is okozhatnak.

Ugyanez igaz a tisztasági betétekre is, amiket szintén helytelen sokáig használni. Többet ártasz, mint használsz, ha reggel beteszel egy tisztaságit, este pedig kiveszed. Ennél jóval szerencsésebb egy szellőző, légáteresztő alsónemű, menstruáció alatt pedig mindig a lehető legkisebb tampont használd, hiszen a felhelyezés és az eltávolítás is okozhat mikró sérüléseket, így fertőzéseket.