4 hétköznapi női rutin, ami hosszútávon nagyon veszélyes

Írta: ,

Számtalan olyan rutin van, ami a hétköznapjaink része lett, és magától értetődőnek tekintjük őket. Ezzel az a gond, hogy nem csak a hasznos, hanem a káros rutinok is rögzülnek, és ha természetesnek veszed mindegyiküket, akkor hosszútávon egész biztosan számolhatsz a negatív következményekkel. De melyek a leggyakoribb, káros, női rutinok?

1/4 Hagyományos tusfürdő használata intim területeken

Teljesen hétköznapi szokásnak és rutinnak tűnik, hogy „odalenn” is szappanozod magadat, vagy a hagyományos tusfürdődet használd, de ez valójában rengeteget árt az intim területnek. A szappan, vagy a tusfürdő nagyon könnyen bejuthat a hüvelyedbe, és károsíthatja az ottani, érzékeny pH-értéket. Ez hüvelyszárazságot, irritációt, vagy közvetetten akár fertőzéseket is okozhat.

Bár a reklámok megpróbálják elhitetni, hogy a folyás természetellenes, valójában, amíg nincs kellemetlen illata, és nem túl bőséges, addig egyenesen szükséges. Ez a hüvely normális öntisztulási folyamatának eredménye, amibe jelentősen beleavatkozol akkor, ha nem intim területre való tusfürdőket, szappanokat, vagy egyszerűen tiszta vizet használsz a mosakodás során.

2/4 Nem cseréled elég gyakran a tamponodat

… vagy a betétedet. Nem véletlen, hogy a csomagolásokon feltüntetik, legtovább mennyi ideig használhatod ezeket a hasznos kellékeket a menstruációd ideje alatt.

Ha nem tartod be az előírásokat, akkor komoly fertőzésveszélynek teszed ki magadat. Sajnos könnyű belefeledkezni egy-egy sűrű napba, de a tamponban és a betétben is egyaránt elszaporodhatnak a kórokozók, baktériumok, és nagyon kellemetlen, továbbá veszélyes tüneteket is okozhatnak.

Ugyanez igaz a tisztasági betétekre is, amiket szintén helytelen sokáig használni. Többet ártasz, mint használsz, ha reggel beteszel egy tisztaságit, este pedig kiveszed. Ennél jóval szerencsésebb egy szellőző, légáteresztő alsónemű, menstruáció alatt pedig mindig a lehető legkisebb tampont használd, hiszen a felhelyezés és az eltávolítás is okozhat mikró sérüléseket, így fertőzéseket.

Rossz melltartót választasz és viselsz Kép forrása: luminastock

3/4 Rossz melltartót választasz és viselsz

A melltartókat illetően rengeteg hibát elkövethetsz. Kezdve azzal, hogy rossz méretet viselsz, vagy túlságosan gyakran hordasz push-up-ot. Ezek a melltartók sajnos nagyon természetellenes formákba kényszerítik a melleidet, és pontosan úgy, ahogy a rossz méretű darabok, akár deformálhatják is a kebleket.

Ez nyilván nem azonnal jelentkezik, de biztos lehetsz benne, hogy a szövetek megviseltebbek lesznek akkor, ha állandóan olyan formába kényszeríted őket, ami messze nem ideális számukra. A helyes méretű melltartó is lehet egyébként kényelmetlen, tehát ha úgy érzed, bárhol bevág, szorít, mindenképpen hagyd a boltban. Ugyanez igaz a túl sok merevítőt tartalmazó melltartókra, amik éppen úgy irritálhatják a bőrt, mint a túl feszes darabok.

A melleket illetően meg kell említenünk az alvási szokásokat is: hétköznapi, de veszélyes a szépségedre és az egészségedre egyaránt, ha hason alszol. Gondolj csak bele! Nappal a szoros melltartó, éjjel a teljes testsúlyod… Ha állandóan nyomás alá helyezed a kebleidet, akkor előbb-utóbb fájdalmassá válnak és akár zúzódásra emlékeztető foltok jelenhetnek meg rajta.

4/4 Hagyományos dezodorokat használsz

A hagyományos dezodorok negatív hatásait már több felmérés fejtegette, de sok embernek még mindig sokkal fontosabb a környezet véleménye, mint az egészsége. Tény, hogy az alumínium a leghatékonyabb izzadásgátló, de ha minden egyes nap, akár többször is a bőrödre kened, akkor az nem múlhat el következmények nélkül. Az alumíniumok lezárják az izzadságmirigyeket, ezért az izzadtság, és vele együtt a méreganyagok sem tudnak kiürülni. Hol maradnak? A hónalji nyirokcsomók és a mellek közvetlen közelében… Be kell látnod, ez nem túl egészséges és garantáltan veszélyes hosszútávon.

Szerencsére van megoldás, hiszen egyre több a természetes alapanyagokra építő, alumínium- és parabénmentes dezodor a piacon. Ráadásul ezek jelentős részét nem tesztelték állatokon sem, szemben az alumíniumos dezodorok túlnyomó többségével.