Naptej kalauz az egész családnak: így válaszd ki a megfelelő védelmet!

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Férfiaknak, nőknek, gyerekeknek – naptej mindenkinek kell, de nem mindegy, hogy milyen. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíthet, hogy a család minden tagja számára megfelelő fényvédelmet válassz! (x)

Felnőtteknek

Egy átlagos felnőtt körülbelül 20 percet tud a napon eltölteni anélkül, hogy leégne. Ez azt jelenti, hogy ha például a Daylong® ultra SPF 25 lotion naptejet használod, akkor 20x25 percet tölthetsz fényvédelemmel a napon, de mindez természetesen függ a sugárzás mértékétől és az egyéni bőrtípusodtól is. Egy jó minőségű, 25-ös faktorszámú naptej azonban többnyire elegendő védelmet jelent, főleg, ha olyan tápláló összetevőket is tartalmaz, mint az aloe vera, vagy az E-vitamin, amelyek a bőr természetes regenerálódását segítik elő. A hozzáadott illatanyagok vagy tartósítószerek viszont kerülendők, mert ezek fölöslegesen terhelik meg a bőrödet.

A Daylong® termékek liposzómás naptejei gyorsan felszívódnak, egyenletesen eloszlathatóak a bőrfelszínen, ami szintén nagyon fontos a maximális védelem érdekében. További előnyük, hogy rendkívül ellenállóak az édesvízzel és a tengervízzel szemben is – ez azért is fontos, mert a vízfelszín tükrözi és felerősíti az UV-sugárzást a bőrön, így például egy gumimatracon lebegve az egyébként nem különösebben érzékeny bőrű felnőttek is gyorsabban leéghetnek.

Gyerekeknek

A gyerekek bőre még nem szokott hozzá a napfényhez, így sokkal érzékenyebb, kevesebb önálló védelemmel rendelkezik, ezért érdemes nagyobb faktorszámú naptejet választani.

Bár a leégés elkerülése mindig fontos szempont, egy tanulmány szerint, ha 20 éves korig sikerül azt megelőzni, azzal máris sokat tettünk azért, hogy a későbbiekben csökkentsük a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A Daylong® kids termékek legfontosabb összetevői az UV-A és UV-B sugarakkal szemben nagyfokú védelmet nyújtó fénystabil UV szűrők, valamint a gyermekek bőrét tápláló anyagok, mint a dexpantenol, a glicerin, az aloe vera, és az E-vitamin. A termékeket tudatosan illatanyag és tartósítószer hozzáadása nélkül készítik, így nem teszik ki a gyerekek érzékeny bőrét fölösleges irritációnak.

Fontos tudni, hogy az UV-A sugarak az ablaküvegen és a felhőkön keresztül is áthatolnak, így a nyári időszakban a gyerekek különösen érzékeny bőrét nem csak a nyaralás, hanem a mindennapok során is érdemes naptejjel védeni.

A Daylong naptejek nem hagynak tapadó érzést maguk után, így a gyerekeket sem fogják zavarni, vízállóak, azaz elég, ha arra sikerül rábeszélni a táborba igyekvő gyereket, hogy naponta legalább egyszer kenje majd be magát – hiszen gondoljunk csak bele, hogy milyen kihívást jelent egy 10 éves gyermektől elvárni, hogy minden fürdés után, miután kijött a medencéből figyeljen a napvédelemre és kenje be magát naptejjel.

Különösen érzékeny bőrűeknek

Ha a bőröd világos, és könnyen leégsz, de néha le is tudsz barnulni, érdemes 20-as, de inkább 30-as fényvédőszámú naptejet használnod. Ha a bőröd nagyon fehér, nem tudsz lebarnulni, ellenben nagyon könnyen leégsz, akkor a bőröd a legérzékenyebb típusba tartozik, legalább 40-es, de inkább 50-es faktorszámú naptejet érdemes választanod.

Érdemes könnyen felvihető, az UV-A és UV-B sugarakkal szemben is megbízható védelmet nyújtó fénystabil UV-szűrőket tartalmazó terméket választani, de kerüljük a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó fényvédő szereket.

Jó tudni, hogy a nagyobb faktorszám nem kizárólag az érzékenyebb bőr esetében indokolt, hanem akkor is, ha például a trópusokon, vagy a hegyekben nyaralsz, ahol a megszokottnál magasabb lehet az UV-sugárzás.

Zsíros bőrre

A zsírosabb bőrűeknek, különösen problémás lehet a nap elleni védelem, hiszen estükben a nehéz naptejek alatt még nehezebben lélegzik a bőr.

A védelmet természetesen ilyenkor sem szabad elhagyni, de válassz inkább könnyű gél-sprayt, ami zsírmentes, jól eloszlik, gyorsan felszívódik és matt érzetet biztosít.

A Daylong Ultra gél például nem tartalmaz tartósítószert sem illatanyagokat, kellemes a bőrön, az UV-B és UV-A sugarak ellen is védelmet nyújt, kamaszok számára is ideális választás lehet.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!