Mit mesél a körmöd az egészségedről?

Írta: ,

Tudtad, hogy a körmeid alapján következtethetsz az egész szervezeted állapotára? Egy fehér folt itt, egy rózsaszínes elváltozás ott, és máris nyilvánvaló, tested melyik részével lehet probléma. Olvass a jelekből!

Sápadt körmök

1/9 Sápadt körmök

A majdnem átlátszó körmök vérszegénység, szívelégtelenség, májbetegség és a nem megfelelő táplálkozás nyomai lehetnek.

Fehér körmök

2/9 Fehér körmök

Ha a körmöd csaknem teljesen fehér, könnyen lehet, hogy májműködési zavarral vagy gyulladással van dolgod. Amennyiben az ujjvégeken sárgás elszíneződést is tapasztalsz, még valószínűbb a gond.

Sárga körmök

3/9 Sárga körmök

Az egyik leggyakoribb ok a gombás fertőzés. Előrehaladott állapotban a körmök megvastagodnak és szemcsés anyagúvá válnak. Ezen kívül pajzsmirigy- vagy tüdőgond, esetleg cukorbetegség is állhat a háttérben.
Jó, ha tudod: a sötét színű körömlakknak is lehet hasonló következménye, tehát ha ilyet használtál, ne ijedj meg – citromlével eltüntetheted!

Kék körmök

4/9 Kék körmök

Hacsak nem ütéstől származik, a kék körmök arról árulkodnak, hogy a tested nem jut elég oxigénhez. Közvetlen okát többnyire a légzőszervrendszerben vagy a szív- és érrendszerben kell keresni.

Barázdált körmök

5/9 Barázdált körmök

Vitaminhiány, pikkelysömör, ízületi gyulladás jele lehet. A köröm alatti bőrfelület gyakran vörösesbarnának tűnik a barázdák kísérőjelenségeként.

Töredezett körmök

6/9 Töredezett körmök

Pajzsmirigyprobléma vagy gombás fertőzés lehet a diagnózis – persze, csak ha nem rágod, mert akkor bizony ideje leszoknod, vagy legalább elgondolkodni rajta, hogy vajon mi vált ki nálad állandó feszültséget!

Duzzadt körömágy

7/9 Duzzadt körömágy

Piros, fájdalmas és még váladékozhat is. Többnyire mechanikai sérülés eredménye, tehát magyarul beütötted valamibe. Ugyanakkor lupus vagy más sejtzavar ismérve lehet. Ha a kamillás kenőcs vagy főzet nem segít, irány a doki!

Sötét vonalak a köröm alatt

8/9 Sötét vonalak a köröm alatt

Valamennyi körömtünet közül ez a legsúlyosabb, mert a legagresszívabb bőrrákfajtát, a melanomát mutathatja. Minél előbb fordulj orvoshoz!

Csak egy jel a sok közül

9/9 Csak egy jel a sok közül

Bár a körömpanaszok számos problémáról árulkodhatnak, a legritkább esetben jelentkeznek elsődleges tünetként. Rengeteg ártalmatlan akad közülük, illetve nagy részüket környezeti hatás idézi elő. Kizárólag a körmöd alapján még véletlenül sem kell súlyos diagnózist megállapítani magadon – ha aggályaid vannak, kérdezz bőrgyógyászt!