Mit kezdj egy csokor levendulával? Szuper felhasználási tippek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Még nem ért véget a levendulaszezon, bár sok helyen júniusban már javában lehet szüretelni ezeket a csodálatos és sokoldalú növényeket. De mihez kezdhetsz, ha te is kaptál egy csokor levendulát?

Szörp vagy üdítő Kép forrása: thisrawsomeveganlife.com

A levendulából éppúgy készülhet szörp, mint bármilyen más gyógynövényből. Emellett frissen szedve üdítőt is készíthetsz belőle – az eredmény garantáltan ízletes és különleges. További pluszpont, hogy a levendula csökkenti a fejfájást, úgyhogy migrén esetén gyorsan segíthetsz magadon általa.

A szörphöz 1 liter víz, 3/4 kg cukor, 1 evőkanál citromsav, és egy jó adag levendulavirág (legalább 1-2 csésze) szükséges.

Az elkészítése során öntsd fel a vízzel a virágokat, majd hagyd állni 2-3 napot a hűtőben. Add hozzá a citromsavat, és így is hagyd pihenni néhány órát. Ezután szűrd le, és tedd a tűzhelyre. Ha felforrt, add hozzá a cukrot és gyorsan töltsd sterilizált üvegekbe. Ne főzd tovább, mert elveszíti lilás színét!

Illatpárna Kép forrása: schastietoys.blogspot.hu

A levendula köztudottan nyugtató hatású, és segít az elalvásban, így aztán minden formában sokat segít a hálószobában.

Ha jóval konkrétabban használd fel, minthogy beleállítod egy formás vázába (ami ugyancsak mutatós és hasznos), akkor készíthetsz belőle illatpárnát.

Ekkor szedegesd le az apró, már megszáradt virágokat, majd töltsd őket egy légáteresztő anyagba, pl. zsákvászonba.

Nem kell ahhoz hatalmas tudás, hogy félbehajts, majd körbeszegj egy téglalapot (így készíthetsz a legkönnyebben és leggyorsabban illatpárnát), de ha szépen kidíszíted az apró párnácskát, akkor kiváló ajándékot is gyárthatsz – mégpedig saját kezűleg!