Marokkó aranya, a csodálatos argánolaj

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A hazánkban is népszerű és jótékony hatású ricinus- és kókuszolaj után itt az ideje, hogy szót ejtsünk az argánolajról is, ami – bár nagyon egzotikus környezetből származik –, legalább annyira fantasztikus hatásokkal bír, mint korábban említett társai.

A különleges argánfa

Az argánfa az egyik legősibb fafajta Földünkön. Nagyon speciális körülményekhez alkalmazkodott, olyannyira, hogy mindösszesen egy helyen, Marokkó délnyugati részén, a Szaharához közel érzi csak igazán jól magát.

Az argánfa a legtöbb esetben nem túl nagy, legalábbis messze nem akkora, mint amit a hazai lombhullatóknál megszokhattunk. Általában csak néhány méter magasra nő, cserébe viszont kellően terebélyes.

Alakja egyértelműen a száraz, sivatagi éghajlathoz alkalmazkodott. Külső szemlélő számára megdöbbentő lehet, de az argánfán szívesen legelésznek a helyiek kecskéi: az igénytelen körülményekhez jól alkalmazkodó állatok gyakran majszolnak az alacsonyabb fákról.

Az argánfa termése

Az argánfa terméséből nyerik ki azt az értékes olajat, amit világszerte Marokkó aranyaként ismernek. A tüskés ágak között világoszöld, az olajbogyóhoz hasonlító termések nőnek, amik némileg hosszúkásabbak, mint a jól ismert olíva termései. A bogyók közepén azonban ebben az esetben nem közvetlenül a mag van, hanem az argándió, és ezen belül található az 1-3 darab kincset érő olajos magvacska.

Az argánolajban az összes olyan fontos összetevő megtalálható, ami nélkülözhetetlen a szép és egészséges bőr, valamint az erős haj és körmök számára. Többek között igen jelentős mértékben tartalmaz E-vitamint, zsírsavakat, antioxidánsokat, illetve olyan anyagokat, amik elősegítik a bőr gyógyulását. Emellett gyulladáscsökkentő hatással bír, megújítja a kötőszövetet, valamint támogatja a természetes védekezőképességet a napsugarakkal szemben.