Leégtél a napon? Ezek a szokások csak rontanak a helyzeten, inkább kerüld őket!

Írta: ,

Az, hogy megfelelő faktorú napozókrémmel bekened magad és vigyázol a bőrödre, hogy ne égj le, reméljük, már alapnak számít. Bármennyire is vigyázol azonban, néha mégis előfordul, hogy egy-két helyen leégsz, mert vagy túl sokáig voltál a napon vagy nem számítottál rá, hogy ennyire erősen süt majd. Vannak szuper praktikák, hogy mivel és hogyan tudod kezelni a leégett bőröd, de azt lehet, hogy nem tudod, hogy mi az, amit ilyenkor érdemes kerülnöd. Lássuk!

Idő Kép forrása: iopop.tumblr.com

1/6 Idő

Amint észreveszed, hogy a bőröd egy kicsit is megégett, ne napozz tovább, ezzel csak rontasz a helyzeten.

Lehet, hogy előfordult már ugyanis, hogy úgy voltál vele, hogy már úgyis mindegy, és annak ellenére, hogy láttad, hogy nem túl rózsás a helyzet, tovább napoztál – pedig valójában sokat segített volna az az árnyékban töltött néhány óra.

Ha leégtél, sose várj a bőr kezelésével, rögtön vegyél egy hűsítő zuhanyt, kend be a megfelelő napozás utáni krémekkel és maradj az árnyékban!

2/6 Meleg zuhanyok

Amikor leégsz, biztos tapasztaltad már, hogy a bőröd nem csak sokkal érzékenyebb, de szárazabb is, ahogy gyógyul.

Pontosan emiatt nem jó, ha túlságosan meleg vízzel zuhanyzol vagy fürdesz, hiszen a meleg víz csak még jobban kiszárítja majd a bőröd, amitől elveszíti a hidratáltság érzését.

Valószínű, hogy ha valóban rendesen leégtél, akkor nem is fog jól esni a túlságosan meleg zuhany, tehát jobb, ha langyosra vagy egy gyors hűsítő zuhanyra váltasz és utána alaposan bekened magad akár gyakrabban is, mint máskor!

Citrusfélék Kép forrása: lonny.com

3/6 Citrusfélék

Nyugi, nem azt mondjuk, hogy többé nem ehetsz nyáron finom citrusféléket, a lényeg csak az, hogy vigyázz velük.

Mivel a legtöbb citrusfélében olyan savak vannak, amik bánthatják a bőröd felületét, rosszabb esetben elvékonyíthatják és meg is repedezhet tőle, ezért kifejezetten sérülékennyé teszi, ha ilyenkor éri a napfény.

Tipp: Ha legközelebb a kertipartira limonádét csinálsz, amihez narancsot és citromot kell facsarnod, akkor vegyél fel egy gumikesztyűt és vigyázz a bőrödre!

Parfümök Kép forrása: gypsylovinlight.com

4/6 Parfümök

Bizonyos parfümök olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek még inkább kiteszik a bőröd a leégés veszélyének.

Ha tudod, hogy napra mész, akkor inkább csak olyan bőrfelületekre fújd, amit nem ér majd közvetlenül a napfény, illetve takarja a ruhád, vagy ebben az esetben fújd csak a ruhádra az illatot.

Tipp: Ha leégtél, akkor az égett bőrfelületet pár napig ne fújd be parfümmel, mert viszketést és irritációt okozhat!

5/6 Néhány gyógyszerkészítmény

Néhány gyulladáscsökkentő gyógyszer – például az ibuprofen tartalmú készítmények segíthetnek megnyugtatni a leégett bőrfelületet, de egyben még sérülékenyebbé is tehetik azt.

A legbiztosabb, hogy ha van olyan gyógyszer, amit rendszeresen szedned kell, akkor ellenőrizd, hogy nincs-e a betegtájékoztatóban feltüntetve, hogy kerüld a napfényt.

Ha így van, akkor pár napig inkább maradj a napernyő alatt még akkor is, ha egy-két óra után úgy érzed, hogy nem reagál rosszul a bőröd, hiszen lehet, hogy csak pár nap múlva jelentkeznek majd a kellemetlen tünetek.

Vízhiány Kép forrása: bohemiandiesel.com

6/6 Vízhiány

Nyáron alapból is veszélyes lehet, ha nem iszol elegendő vizet, ha leégsz, akkor pedig még nagyobb problémát okozhat.

A bőröd ugyanis ilyenkor kisebb gyulladásban van és szuper érzékeny, ezért a legjobb, ha belülről extrán hidratálod, amivel segítheted a gyorsabb gyógyulást.

Tipp: Ezeken a napokon számold extrán, hogy hány pohár vizet iszol, és meg se állj legalább nyolc nagyobb pohárig!

Ha esetleg hólyagos lett vagy elkezdett hámlani a bőröd, akkor ne próbáld meg ledörzsölni, kilyukasztani vagy lehántani a felső bőrréteget, hagyd, hogy magától vesse le magáról a bőröd, és inkább maradj a belső hidratálásnál!