A konyhától a szépségápolásig – ennyi mindenre használhatod az olívaolajat

Írta: ,

Az olívaolaj egyre nagyobb népszerűségnek örvend a konyhában, a gasztronómiai élvezetek világában. Nem véletlenül nevezik folyékony aranynak, hiszen számos területen bevethető jótékony hatása miatt. Elég jó kis marketingértékkel bír, hogy már a görög mitológiákban is jelen van, vallási rítusok kelléke volt, és görög atléták is kenték vele a testüket. Mutatunk pár tippet az olívaolaj sokrétű felhasználásához!

1. Paradicsomtatár – vendégváró falatkákhoz

Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, a szív és az érrendszer védelmére ajánlják. Persze ne csak ettől várjuk a csodát, de megfelelő mennyiségben fogyasztva élvezhetjük az előnyös élettani hatásait, finom aromájával pedig feldobja az ételek ízét.

Jópofa és ízletes vendégváró falatkákat készíthetsz olívaolajas paradicsomból. A paradicsomtatárhoz szerezz be szép, gusztusos paradicsomból 8-10 darabot, szárított oregánót és bazsalikomot, de ha profibb vagy és kis fűszerkerted van, akkor friss fűszerekkel még ízletesebb lesz az ételed! Egy evőkanál balzsamecetre, őrölt borsra és sóra lesz még szükséged, na meg persze az olívaolajra.

A paradicsomokat meghámozva, kimagozva, kockára vágva forgasd meg az olajban és a balzsamecetben, majd fűszerezd!

Ha szereted, szeretitek a sült hagymát, nyugodtan keverj hozzá azt is. Mehet a massza a hűtőbe, aztán a pirítósokra! Fetával vagy egyéb, kedvenc sajtféleségeddel tovább fokozhatod az élményt.

2. Saját készítésű konzervekhez

Az arra alkalmas olívaolajjal egyre több háztartásban főznek, sütnek. Lehet, hogy te is használod salátákhoz vagy halételekhez is, de nem biztos, hogy tudtad, hogy szuper házi konzerveket is tartósíthatsz vele. Erről egy könyvben olvastam és megtetszett az ötlet. Olívaolajban ugyanis jól lehet tartósítani például házilag aszalt paradicsomot, sült paprikát, padlizsánt vagy articsókát. Arra figyelni kell, hogy az otthon gyártott konzervekhez bontatlan olívaolajat kell használni! 

Az olívaolajban ázó zöldségeket egy befőttesüvegbe elzárva pár hónapig őrizheted felbontás nélkül. Ügyelj arra, hogy az olaj ellepje a zöldséget és az üveget légmentesen zárd le! Tartsd a konzerveidet hűvös helyen, felbontás után pedig a hűtőben.

Az olajban eltett zöldségek íze sokkal intenzívebb – gondolj csak a boltban vásárolt olajban lebegő szárított paradicsomokra! A tiéd még annál is jobb lehet!

3. Lazító masszázshoz

A lazító, felfrissítő masszázs ajándék a testnek és a léleknek egy kemény nap, nehéz időszak után.  A kellemes, bódító illat kedvéért a masszázsolajként használt olívaolajhoz csepegtess egy kedvedre való illatot, egy kis levendulaolajat vagy rozmaringot.