Könnyen kiszárad a bőröd? Ezek az okok állhatnak a háttérben!

Írta: ,

A kellemetlen, húzó, feszülő érzés már önmagában is elég rossz, de nem ez az egyetlen baj a száraz bőrrel: sokkal hajlamosabb lehet a sérülésekre, ekcémára, ráadásul gyorsabban is ráncosodik. Télen különösen fontos, hogy odafigyelj ezekre a körülményekre, amelyek a szárazságot okozhatják.

A hálószoba levegője

1/5 A hálószoba levegője

Mindenki tudja, hogy aludni jobb olyan szobában, ahol egy kicsit alacsonyabb a hőmérséklet, mint a lakás többi életterében.

De azt is tudtad, hogy a hálószoba levegője az éjszaka folyamán melegedhet, és egyre szárazabb lehet? Ez pedig a bőrödet is kiszáríthatja.

A megoldás az, ha hyaluron tartalmú éjszakai krémmel ápolod a bőrödet lefekvés előtt, ami segít, hogy a megkötött nedvesség ne tudjon távozni, és beszerzel egy párásító berendezést, amivel egészséges szinten tarthatod a levegő nedvességtartalmát.

Forró zuhany

2/5 Forró zuhany

A világért sem szeretnénk lebeszélni róla, mert tudjuk, mennyire jól esik a nap végén –pláne a hideg időben – a forró zuhany.

Azt viszont tudnod kell, hogy a meleg víz drasztikusan képes szárítani a bőrödet, ezért érdemes legalább néhány fokkal langyosabb hőmérsékletet választanod, és nem negyed óráig állni a vízsugár alatt.

Érdemes olyan tusfürdőt választani, ami már zuhanyzás közben is hidratálja a bőrödet, és a fürdő után soha ne feledkezz meg a hidratálásról, hogy pótold az elvesztett nedvességet!

Legfőbb ellenséged: a klór

3/5 Legfőbb ellenséged: a klór

Ha télen is úszással tartod karban a testedet, akkor hatalmas piros pont jár neked!

Az úszás jót tesz a keringésnek, az izmoknak, a tartásnak, ráadásul kiválóan el is lazít, de mint mindennek, ennek is van hátulütője: a klóros víz ugyanis drasztikusan szárítja a bőrt. A károkat enyhítheted, ha úszás után gyorsan le is zuhanyzol, és testápolót is használsz.

Ne feledkezz meg a hajmosásról, és a hajvégek ápolásáról sem, mert a klóros víz a hajszálakat is ugyanúgy kiszárítja, mint a bőrödet.

Kemény víz Kép forrása: sorsluxe.com

4/5 Kemény víz

A túl forró víz nem tesz jót a bőrnek, ezt már tudjuk, de ha a fürdőszobai csapból kemény víz folyik, és te minden este ezzel mosod az arcodat, az szintén kiszáríthatja a bőrt.

Ha a csap körül vízkő jelenik meg, akkor az egyértelmű jele lehet annak, hogy a csapvíznek magas az ásványtartalma.

A megoldás az lehet, ha megfelelő filtert, szűrőt szerelsz a csapra, ami lágyítja a vizet, így zuhanyzás és arcmosás közben sem teszed ki a bőrödet a szárító anyagoknak.

Irritáló parfüm

5/5 Irritáló parfüm

A finom illatokat mindannyian szeretjük, de sajnos sokszor az illat tartósságáért felelős kemikáliák ronthatnak a bőr szárazságán – állítják a bőrgyógyászok.

A megoldást az jelentheti, ha olajos bázisú parfümöket keresel az alkoholtartalmúak helyett, vagy olyat, ami hidratáló összetevőket tartalmaz. Ilyen például a méz vagy a vanília, de a kakaóvajban vagy sheavajban elkevert illóolajok is kiváló alternatívái lehetnek az érzékeny bőrűek esetében irritációt okozó parfümöknek.