Mutatjuk, mi történik a bőröddel, ha minden nap kollagént eszel

Nagy Niki
Írta: ,

Nagyjából félévenként újabb és újabb egészségtrendek söpörnek végig a világon, most éppen – többek között – a kollagéné a főszerep. A szervezet által természetesen termelt anyagot táplálékkiegészítőként is árulják mind kapszulában, mind pedig porként, de a tudományos szféra még mindig nem biztos benne, hogy szájon át szedve bármit is segít a bőr állapotán. A nagy egészségbloggerek viszont kiállnak a kollagén mellett. De mi lehet az igazság?

A kollagén egy, a testben előforduló fehérje, ezek körülbelül harminc százalékát teszi ki. Támogatja a kötőszövetek struktúráját, és a bőr elasztikusságát biztosítja, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a feszességéért felel. Pontosan ezért a tulajdonságáért szeretik annyira az egészségbloggerek, és ezért lett akkora divat: az elmélet az, hogy a táplálékkiegészítőként szedett kollagén amellett, hogy segíti az emésztőrendszer egészségét, a bőrt is ápolja, és feszes, ragyogó arcot eredményez.

A tested magától is termel kollagént, de ez a termelés komolyan lelassul, ahogyan egyre idősebb leszel. Részben ez az oka a ráncosodásnak is.

Az elmélet az, hogy az élelmiszerekben található kollagén és a táplálékkiegészítőként szedett változat is sokat segít az arcbőrödön, és hozzájárul, hogy sokkal lassabban öregedjen, és a ráncaid is lassabban alakuljanak ki.

Mutatjuk, mi történik a bőröddel, ha minden nap kollagént eszel

Mivel én nem természetes forrásokból (például csontlevesből) fedezem a kollagénemet, ezért az emésztést javító hatásairól nem tudok beszámolni – a bélfal védelméért ugyanis leginkább ilyen eredetű kollagénre lenne szüksége a szervezetnek. Én szedtem kapszula formájában a fehérjét az egyik nagy fitneszgyártótól, most pedig áttértem por állagra, és annak ellenére, hogy tudományos kutatás még nem bizonyította, hogy így hatékony volna, én igazat adok az egészségbloggereknek: tényleg rengeteget javult tőle a bőröm.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató