Kiszáradt, repedezett a sarkad? Durva okok is állhatnak a háttérben

Zabolai Margit
Írta: ,

A kiszáradt, repedező, hámló sarok jó esetben csak egy kis kiszáradás, és az otthoni ápolás, vagy egy pedikűrös gyorsan helyre tudja hozni. Van azonban, amikor sajnos komolyabb problémát sejtet a tünet.

Ha a hámlás viszketéssel is jár, akkor szinte bizonyos lehetsz benne, hogy egy gombás fertőzést nyertél magadnak, de a bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy néha-néha előfordul az is, hogy a gomba csak hámlást okoz, viszketést nem, vagy alig.

A pontos diagnózist csak bőrgyógyász tudja felállítani, de ha minden különösebb előzmény nélkül hirtelen hámlani kezd a sarkad, vagy a talpad bőre, jobb minél előbb a végére járni a dolognak!

Ha egyszer elkaptad a fertőzést, sajnos nagyon gyorsan terjedhet, és a gomba esetleg a lábkörmeid alá is bekerülhet, a kezelése pedig itt már sokkal macerásabb.

Arról nem is beszélve, hogy a bőrről megfertőzött köröm visszafertőzheti a bőrt, ami ismét megfertőzi a körmöt… Egy szóval jobb, ha nem vársz ölbe tett kézzel a fejleményekre, mert egész nyaras küzdelmet akaszthatsz a nyakadba.

Az edzőterem egyébként is táptalaja lehet a bakteriális vagy gombás fertőzéseknek, de ha olyan gyakorlatokat végzel, amelyek megizzasztanak – és mi másért mennél az edzőterembe? – akkor még nagyobb az esélye annak, hogy elkapsz valamilyen fertőzést.

Lehet, hogy banálisnak hangzik, de fontos, hogy mindig cseréld le edzés után a zoknidat, sőt, ha lezuhanyozni nincs lehetőséged, akkor dobj a táskádba egy nedves törlőkendőt, és legalább ezzel töröld át, majd szárítsd meg a lábadat, mielőtt tiszta zoknit húzol.

Ha nem tapicskolsz egész nap az izzadtságban, sokkal kisebb az esélye, hogy az esetlegesen összeszedett baktériumok elszaporodnak a lábadon, és hámlást, bőrszáradást okoznak.