Kenheted az arcodra, hajadra, de még a babapopsira is jó! Afrika ajándéka: a sheavaj

Írta: ,

A sheavaj egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főként azok szeretik és használják, akik a bőrápolásban a természetes megoldásokat részesítik előnyben a sokszor kétes eljárással készült, kőolajszármazékokat és egyéb káros anyagokat tartalmazó kenceficékkel szemben.

Eredete

A sheavajat egy Nyugat-Afrikában őshonos fa, a karitéfa terméséből nyerik.

A karitéfa általában 15-20 éves korában hozza első csonthéjas terméseit, melyek onnantól kezdve folyamatosan teremnek, akár a növény 200 éves koráig.


Afrika, az élet bölcsője és koporsója


A gyümölcsök, melyek 4-6 hónapig érnek, méretüknél és alakjuknál fogva leginkább méretes szilvákra emlékeztetnek. 

A leszüretelt gyümölcsök zsírtartalma igen magas, 60-70%, melyet hidegsajtolás útján nyernek ki belőle, a folyamat eredménye pedig egy közepes keménységű, halványsárgás színű, édeskés illatú növényi zsiradék, a sheavaj.

Az eljárás előnye, hogy megőrzi magas A-, E- és F-vitamin tartalmát, ugyanakkor nem tartalmaz semmiféle vegyszert.

Mire használd?

A sheavaj önmagában is kiváló bőrápoló, de tökéletes alapja lehet a házi készítésű kozmetikumoknak is - ha nem idegenkedsz az otthoni kotyvasztástól, keress a neten sheavaj alapú kozmetikai recepteket, és bátran próbáld ki őket.  

Testápolót, arckrémet, kézkrémet, szappant, sampont, hajpakolást lehet belőle könnyűszerrel készíteni.

Bár a finomítatlan sheavaj illata elsőre furcsa lehet, hamar meg lehet szokni, és akár magában is kenheted az arcodra, pláne, ha száraz a bőröd.

Testápolónak is kiváló, magas zsírtartalmának köszönhetően hidratálja és nyugtatja bőrödet, könnyen felszívódik, és hatása hosszan tart.

Magas zsírtartalmából adódóan rendszeres használatával még a terhességi csíkok ellen is felveheted a harcot. Hajvégápolóként is nagyszerű akár önmagában is, főként a száraz, fénytelen, töredezett hajra érdemes alkalmazni.