7 biztos jel, hogy még nem állsz készen egy tetoválásra

Göcző Nóra
Írta: ,

Sokak számára a tetoválás csak egy divatos hóbort, ami most úgy tűnik, nagyon trendi, de hamar lecseng és akkor majd mindenki megbánja, hogy varratott magára valamit. Mások számára azonban a tetoválás egy önkifejezési forma, egy üzenet a külvilágnak, amely a viselője számára is fontos mondanivalót hordoz. Nem titok, hogy él a köztudatban egyfajta elzárkózás a tetoválások elől, vélhetően azért, mert az elmúlt évtizedekben a börtönökben készített, silány minőségű rajzokkal hozzák sokan összefüggésbe. A tetoválásnak azonban esztétikai funkcióján kívül társadalmi jelentősége is van.

S, hogy milyen régre nyúlik vissza az effajta bőrdíszítés? A legrégebbi ismert tetoválást Ötzi viselte. A körülbelül 5300 éves gleccsermúmiát a kilencvenes években találták meg az Alpokban, bőrét párhuzamos és keresztre emlékeztető motívumokkal díszítve. A felvarrt minta tehát nem csak életünk végéig marad meg, hanem sokkal tovább is. Érdemes tehát jól átgondolni, hogy szeretnénk-e belevágni a műveletbe. Íme, néhány jel, hogy még nem állsz készen a tetoválásra.

Ugró delfin, masni, pillangó, csillagok Kép forrása: mytattooland.com

A legkedveltebb női minták a lepke, a csillag, a masni, a delfin, a virág, a pillangó és az állatövi jelek.

Ezek többnyire egyszerű (úgynevezett egy órán belüli) tattook, melyek megalkotása nem igényel különösebb nehézséget egy gyakorlott tetoválónak, de épp ezért nem is szokott dicsekedni velük.

Sokan közhelyesnek vélik a bokán megvillanó ugró delfint, a dekoltázson végig futó pillangókat és a combon virágzó rózsákat.

A tetoválás azonban elsősorban a viselőjének szól, ha őt ezek a rajzok emlékeztetik valamire vagy személyes tapasztalatokkal, mély érzésekkel töltik fel önmaguk számára, akkor senkinek sincs joga becsmérelni azt.

+1. Ugyanolyat szeretnél, amilyen XY-nak van Kép forrása: hannahsnowdonn.tumblr.com

Nagyon sokan szeretnék lemásolni egy „kedvenc” tetoválásukat, de a legtöbben nem is a motívumot, hanem annak viselőjét istenítik ilyenkor.

Szeretnének olyanok lenni, mint az adott színész, zenész vagy sportoló, s abban látják ennek lehetőségét, ha ugyanolyan tetoválást csináltatnak, mint amilyen neki van.

Az ilyesfajta rajongás azonban előbb-utóbb elmúlik és kínosan érezheti magát az ember utána. Ennek megelőzése azonban sosem a tetováló felelőssége.