Ismerd meg a parfümök mesés történetét!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mindannyiunk életét meghatározzák az illatok, akár tudatosan, akár tudat alatt engedünk ezeknek a fantasztikus kémiai reakcióknak. Köszönhetően a parfümöknek, messze nem csak a saját illatunkkal hódíthatunk, célzottan fokozhatjuk vonzerőnket, hathatunk mások érzelmeire, reakcióira. De honnan ered az évezredes csoda?

Ókori varázslat Kép forrása: tumblr.com

A parfümök készítése nem éppen újkeletű dolog, már az ókorban is érdekelte az embereket az őket körülvevő illatfelhő.

Az egyik legelső írásos emlékünk a parfümökről Mezopotámiából maradt ránk: a Tapputi néven elhíresült, tudósként, kémikusként számon tartott nő virágokat, olajakat, különféle növényeket desztillált.

Az oldatokat leszűrte, majd eltárolta a kapott aromákat, olajos keverékeket, amiket aztán továbbadott vásárlóinak.

Az ókorban egyébként nem éppen a mai hagyományos értelemben vett illatokat használták fel a parfümkészítés során. Az olyan érdekes fűszerek, virágok, termések, gyümölcsök voltak népszerűek, mint a koriander, a fenyőgyanta, vagy éppen a mandula

Kalandozás az arab világban Kép forrása: members.iif.hu

Az ókort követően – nem meglepő módon – az arab világba indulunk, ahol már a kilencedik században ismerték a parfümkészítés kémiájának csínját-bínját.

Al-Kindi – akit egyébként az iszlám filozófia atyjaként emlegetnek – könyvében nem csupán leírja több száz illatos olaj, aromás víz receptjét, hanem arra is rávilágít, miként válthatunk ki segítségükkel méregdrága gyógyszereket, sőt, hogyan állíthatjuk elő a produktumokat saját otthonunkban.

A perzsa, muszlim doktor, Ibn Sina pedig a köztudatba is bevezette azt az eljárást, amely során a virágokból olajokat vonnak ki, mégpedig desztilláció segítségével. Ezzel a technikával készítik napjainkban a parfümök legjavát, nem csupán a hatékonyság miatt, hanem azért is, mert így elkerülhető, hogy különböző zúzott növények, virágok, alapanyagok szűrésével bajlódni kelljen.