Csökkentettem a hulladék mennyiségét a fürdőszobában - zero waste a szépségápolásban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az új életmódom annyira újra sikerült, hogy mindent gyökerestől felforgatott az életemben. Messze nem csak azt változtattam meg, mi kerül a tányéromra, hanem azt is, milyen termékeket használok a háztartásban és persze a szépségápolásban. Bár a tökéletesség és a végleges célkitűzés még sajnos odébb van, de már elindultam egy olyan úton, amin jó érzés járni, és ami alaposan lecsökkentette a hulladékot a fürdőszobában is.

Hazai gyártók csodás termékei

A fürdőszobai termékek újragondolása során öt fontosabb szempontot jelöltem ki saját magamnak:

  1. a termék legyen a lehető legtermészetesebb,
  2. ne tartalmazzon állati eredetű alapanyagokat,
  3. állatkísérlet-mentes legyen,
  4. ha van benne pálmaolaj, az kizárólag ellenőrzött ökológiai forrásból származzon,
  5. a lehető legkevesebb hulladékkal járjon.

Ezzel együtt volt néhány dolog, amiről nem tudtam egyelőre lemondani. Ilyen például az elektromos fogkefém, ami helyett használhatnék teljesen természetes és lebomló bambusz változatot, vagy éppen újrahasznosított műanyagot, tehát van már alternatíva erre is. A hiányosságok helyett ugyanakkor arra koncentrálok, amiket már eddig is megtettem, és amik egyáltalán nem hoztak romlást az életminőségemben – sőt! Ilyen például az, hogy papírcsomagolású szappant használok a tisztálkodás során.

Ezek a termékek nem csak a korábban felsorolt, összes kritériumnak megfelelnek, hanem még csodálatosan ápolnak is. Sosem gondoltam volna, hogy valaha szappannal fogok hajat mosni, és még szebbek is lesznek a tincseim, mint korábban, de ez már hónapok óta bevett gyakorlat nálam.

Arcmosásra, ezzel együtt a smink eltávolítására régen is szappant használtam, valamiért ez nekem sokkal jobban bevált a sminklemosóknál, ezért nem volt kérdés, hogy ezen az úton maradok. (Egyébként már kapható olyan sminklemosó, ami szintén kimeríti az említett öt pontot, tehát nem lehetetlen a kihívás.)

Ha egy hátrányt kell felsorolnom a szappanhasználatot illetően, akkor az utazás az egyetlen, ami kicsit kellemetlenné teszi a használatukat, de a régen jól bevált szappantartók ebben az esetben is tökéletesen megállják a helyüket. Három magyar cég termékeit használom (bár válogatok köztük, mert nem minden termék felel meg az összes kritériumomnak): a Manna, a Pompom és a Coconutoil Cosmetics került fel egyelőre a listámra, mindegyiket csak ajánlani tudom.

Zero waste szempontjából meg kell említenem, hogy a Coconutoil Cosmetics az első magyar kozmetikai cég, amelyik minden felhasznált üvegcsét visszavált, a Manna pedig újrahasznosított csomagolással dolgozik, amihez többek között óceáni műanyaghulladékot is felhasznál. 

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra