Hogyan lehet tökéletes a szauna-élmény?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A sorra épülő és fejlődő wellness-részlegek arra engednek következtetni, hogy hazánkban is egyre népszerűbb időtöltésnek bizonyul a szaunázás. Nem véletlenül: egészségmegőrző és bőrszépítő hatása mellett tökéletes módja a feltöltődésnek. 

Szabaduljunk meg a gátlásoktól

Míg a szaunázás hazájában és a környező országokban magától értetődő a meztelenség, addig Magyarországon most sem könnyen szabadulunk meg a gátlásoktól.

A szaunázás alatti meztelenségről tudni kell, hogy nem egy indokolatlan szokás, ugyanis magas hőmérsékleten a fürdőruhából, papucsokból, sőt, a bizsukból is mérgező anyagok oldódnak ki.

Ennélfogva gyakorlatilag egészségügyi kérdés, hogy valaki meztelenül, lepedő mögé bújva szaunázik, vagy fürdőruhában. 

Sok szauna parkot már hazánkban is csak ruhátlanul szabad használni, de ez nem jelenti azt, hogy a lehetőséggel ízléstelenül vissza kell élni.

A szauna park nem nudista strand, aki figyel erre, az a fürdőlepedőjének köszönhetően egy idegennek sem fogja megmutatni a bájait.

Fogyasszunk sok folyadékot

Azt jó eséllyel mindenki tudja, hogy a szaunázás előtt és után javasolt a megnövelt folyadékbevitel, hiszen a távozó vizet pótolni kell.

Mivel a szaunázás egyik legnagyobb előnye a méregtelenítés, ha nem veszünk magunkhoz megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor azzal nehezítjük, vagy akár ellehetetlenítjük ezt a létfontosságú folyamatot.


Csináld jobban! 9 praktika gőzfürdőzéshez és szaunázáshoz


A nem elégséges vízpótlás rosszullétekhez, émelygéshez is vezethet, ezért érdemes a pihenő időszakokban folyamatosan vizet, vagy gyógyteákat kortyolgatni.

Utóbbiak nem utolsó sorban azért is előnyösek, mert még tovább fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, így a szervek könnyebben megszabadulnak a káros anyagoktól.

A mérgek a bőrön keresztül izzadással, illetve vizelet formájában könnyedén távozni tudnak.