Folyton pattanásokkal küzdesz? 5 élelmiszer, amit hagyj ki az étrendedből, ha szebb bőrre vágysz!

Írta: ,

Mindegy, hogy elmúltál már 25 éves, vagy még bőven a tinédzser korszakodban jársz, a pattanások akkor is a legrosszabb rémálmaid közé fognak tartozni. Míg egyesek olyan szerencsések, hogy mindegy, mit tesznek, mindig makulátlan marad a bőrük, addig vannak olyanok is, akik ezt már nem mondhatják el magukról. Ha a te arcodon is gyakran jelennek meg pattanások, ráadásul alig bírsz megszabadulni tőlük, jobb, ha az alábbi ételeket száműzöd az étrendedből!

Cukros ételek Kép forrása: unsplash

1/5 Cukros ételek

Hiába olyan finomak, van még egy indokunk, ami miatt nem lenne szabad sok édességet fogyasztanod!

Noha kutatások szerint önmagában a csoki még nem okoz pattanásokat az arcbőrödön, már számtalan kutatás bebizonyította, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú ételek nagy valószínűséggel szerepet játszanak a különféle pattanások megjelenésében.

Ilyenkor ugyanis ezek az összetevők gyorsítják a testedben a faggyútermelést, ráadásul a szervezeted úgy érzi, hogy gyulladás van a testedben, amelyek együttesen vezethetnek az aknék kialakulásához.

Gyorskaja Kép forrása: unsplash

2/5 Gyorskaja

Néha jól esik beülni egy gyorsétterembe délután, de ha pattanásos az arcbőröd, inkább minimalizáld ezeknek az alkalmaknak a számát.

Kutatások alapján ugyanis szakértők már megállapították, hogy a zsíros, olajos gyorskaják képesek növelni a testedben lévő gyulladás erősségét.

Ez pedig az arcbőrödön is meglátszik!

Ha például éppen pattanásos vagy, és ilyen ételt ettél, nagy az esélye annak, hogy lassabban gyógyulnak a pöttyök, sőt, még pirosabb és sebesebb is lesz, mint az étkezés előtt!

Finomított szénhidrátok Kép forrása: unsplash

3/5 Finomított szénhidrátok

Manapság rengeteg élelmiszerben megtalálhatóak a finomított szénhidrátok, a különféle nasiktól kezdve a sütiken át a fehér kenyérig, a lista pedig még folytatódhatna egy darabig.

Egy 2014-es kutatás emiatt megvizsgálta, hogy az elmúlt húsz évben milyen hatással volt ez az összetevő a pattanásokra, és megállapították, hogy a magas glikémiás ételek komoly szerepet játszottak ezek megjelenésében.

Úgy vélik, ezek az élelmiszerek megnövelik a vércukorszinted, amitől az inzulinszinted is megemelkedik, majd rövidesen megjelennek a pattanások az arcodon.

Tej Kép forrása: unsplash

4/5 Tej

Egyelőre még nincs 100 százalékos bizonyíték, ám a dolgok jelenlegi állása szerint a tej is okozhat pattanásokat az arcodon.

Nagyon sokan próbálnak úgy megszabadulni az aknéktól, hogy elhagyják az étrendjükből a tejtermékeket, és sokan pozitív változást is tapasztalnak a diéta során.

Ezen felbuzdulva már 2007-ben is foglalkozott az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia ezzel a témával. Egy kutatásukból kiderült, hogy ha sok tejet fogyasztasz, erősebbé válhatnak a pattanásaid, mivel ez a tesztoszteronszintre is hatással van. Amikor pedig ebből a hormonból sok van a testedben, többek között a pattanások is megjelennek.

Túl sok hús Kép forrása: unsplash

5/5 Túl sok hús

A kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet játszik a bőröd szépségében! Emiatt is oda kell figyelned arra, hogy ne vidd túlzásba a húsfogyasztást, és egyél több zöldséget, valamint gyümölcsöt.

Susan Tucker dietetikus szerint ugyanis azok, akik aknékkel, rosaceával és ekcémával küzdenek, sokkal szebbnek látták a bőrüket azután, hogy felhagytak a hús fogyasztásával.

Természetesen nem kell végleg kizárnod az étrendedből, de ha te is úgy érzed, hogy sok ilyen ételt fogyasztasz, inkább próbálj meg belecsempészni az étkezésedbe több zöldséget.

Meglátod, a bőröd is hálás lesz érte!