Biztos, hogy jó faktorszámú fényvédőt használsz? Innen tudhatod!

Szirák Viki
Írta: ,
Biztos, hogy jó faktorszámú fényvédőt használsz? Innen tudhatod!

Ha nyár, akkor mindenkinek a napozás, a strandolás és a pihenés jut eszébe. Ennek hevében pedig sokan megfeledkeznek egy elengedhetetlen fontosságú óvintézkedéstől, a fényvédőkrémekről. Ugyanis a bőröd nem felejt, és egy fájdalmas leégésnek komolyabb következményei is lehetnek. (x)

Te mikor szoktad bekenni magad fényvédőkrémmel?

Amikor már kint vagy a strandon, és lassan szeretnél megmártózni a vízben? Sokszor már itt kezdődik a hiba, hiszen nem csak akkor érdemes naptejet használnod, amikor napozni szeretnél. Amikor szimplán csak sétálsz a városban a délelőtti órákban, már akkor óriási ereje van a nyári napnak, és észrevétlenül is leéghet a vállad, arcod vagy lábad, rövid időn belül.

A fényvédőkrémek azonban afféle pajzsként védenek meg az ultraviola sugárzástól. Ennek két típusa létezik, és fontos tudnod, mikor melyik éri a bőröd, ahogy azt is, milyen komoly hatásuk van.

UVA sugárzás

Nagy hullámhosszú fénynek nevezik, és nagyjából 95%-ban ez éri a bőrödet. Noha egyik típusú sugárzás sem előnyös számodra, mégis, ezt tartják sokkal veszélyesebbnek. Egész nap jelen van, az év minden napján(!), még akkor is, ha épp eltakarják a felhők a napsugarakat.

Sőt, míg az UVB sugarak nem jutnak át például az autó üvegén, addig az UVA igen, így ha utazás közben rád süt a nap, nem vagy biztonságban előle. Az egyik legnagyobb veszélyforrása abból fakad, hogy egyszerűen nem látod, mit tesz a bőröddel. A bőröd mélyebb részeibe is bejut, és folyamatosan teszi tönkre azokat a fontos elemeket, amelyek segítenek rugalmasan tartani. Emiatt jelennek meg ráncok, és ez tehet a bőrrák kialakulásáról is.

Az UVB sugárzás

Ennek lényegesen kisebb a hullámhossza, és bár nem képes olyan mély rétegekbe eljutni, mint az UVA, attól még igen is nagy ereje van. Ez az elsődleges oka annak, hogy leég a bőröd, és emiatt vehetsz észre színbeli változást is a bőrödön.

Ilyen például a foltok, elszíneződések megjelenése. Arról nem is beszélve, hogy az UVB sugárzás is okozhat bőrrákot. Noha az UVA erősebb, attól még az UVB is jelen van egész évben, bár tény, hogy inkább a naposabb földrajzi területeken jellemző. Képes visszaverni a homok, a víz, a hó, ami miatt még erősebbnek érezheted.

Akkor mit válassz?

Talán ezek után nem is kell tovább magyaráznunk, miért elengedhetetlen, hogy nyáron mindig használj fényvédőt! Több szempont alapján is választhatsz, hiszen nemcsak a bőröd típusa, hanem a személyiséged is meghatározza, hogy mit érdemes használnod. 

Erre a tesztre kattintva kiderítheted, milyen a bőrtípusod és mire kell figyelned a fényvédelemmel kapcsolatban.

Mi pedig abban is segítünk, hogy a tulajdonságaid és életviteled alapján milyen termék passzolna hozzád.

1. Elfoglalt lányoknak

Ha viszont elfoglalt típus vagy, és alig van időd leülni, érdemes olyat választanod, aminek használata nagyon gyorsan megvan.

Mit szólnál a klasszikus krém állag helyett egy sprayre, ami közepes védelemmel látja el a bőröd?

A dm üzletekben például szuper áron szerezhetsz be SUNDANCE napozó sprayt, ami megvédi a normál, le nem barnult bőrt a napfénytől.

Ráadásul vízálló, és karotinkivonata miatt még a barna színt is biztosítja a bőrödnek 15 faktoros védelmével!

2. Természetesség kedvelőinek

Például ha olyan típus vagy, aki szereti a természetes összetevőket, és fontos számodra az egészség, érdemes olyat választanod, amiben nem találhatók kémiai összetevők vagy parabének.

Válassz olyat, aminek magas az ásványianyag-tartalma, és alumíniumtól mentes.

Több olyan termék is van, amelyek gyümölcsöket és zöldségeket is tartalmaznak, például dinnyét és répát, amelyek gazdagok antioxidánsokban, és gyorsítják a bőr sejtgyógyító képességét.

Az alábbi SUNDANCE termék vegetáriánus, vegán, és alumíniummentes, ráadásul karotinkivonatot tartalmaz, valamint 30 faktoros védelmet biztosít!

3. Folyton úton levőknek

Aktív életet élsz, folyton úton vagy, és a nyári hőség sem állíthat meg a kirándulásban? Akkor neked olyan termékre van szükséged, ami hozzád hasonlóan sokoldalú, és erős védelmet nyújt.

Például egy vízálló napfényvédő krém segít abban, hogy ne kelljen egy tengerparti utazás miatt telepakolnod a táskádat eltérő termékekkel, és kedvedre csobbanhass a vízben, vagy elindulj utána sétálni. De közben ne feledkezz meg az arcodról és a dekoltázsodról sem, amit rengeteg napfény ér ilyenkor.

Mit szólnál az alábbi SUNDANCE termékhez, ami hatékonyan védi ezeket a testrészeket (is) a nap ellen? Ráadásul vízálló, és 50 faktoros!

4. Napimádóknak

Amennyiben az a típus vagy, aki nyáron alig akar elmozdulni a medence mellől, és szívesen napozol, úgy egyértelműen olyan termékre van szükséged, ami erőteljes védelmet nyújt neked. Ugyanis a rengeteg napfény és UV-sugárzás nagyon károsan hat a bőrödre, főleg ekkora dózisban. Mindenképpen szerezz be egy nagyobb faktorú (például 50-es) naptejet.

Az alábbi SUNDANCE termék tökéletes biztonságot nyújt az érzékenyebb bőrnek, napallergiára hajlamosok is használhatják, sőt, pikkelysömör és neurodermitisz esetén is érdemes bekenned magad vele.

Ne feledkezz meg a helyes használatról!

Most, hogy már tudod, milyen termék passzol hozzád bőrtípus és életvitel alapján, azt is fontos tudnod, hogyan kell ezeket helyesen alkalmazni.

Mindig legalább 20 perccel azelőtt használd, hogy kimész a napra, és legkésőbb másfél óránként kend magad újra. Ugyanis hiába erős faktorú a naptejed, az újrakenést akkor is igényli a bőröd.

A sós víz sokkal erősebben lemossa a bőrödről a naptejet, így ott még gyakrabban szükséges újra magadra kenni, az édesvíznél viszont ez kisebb mértékű.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató