Csak az arcodat ápolod? 6 gyakori szépségbaki és a megoldásuk

Írta: ,

Egymás után veszed a forradalmi kencéket, illetve gyakran jársz a kozmetikushoz tisztító nagykezelésre? Egyáltalán nem biztos, hogy az áldásosnak hitt döntésekkel tényleg jót teszel a bőrödnek… Összeszedtük a leggyakoribb „bűnöket”, amelyek közül mindenki ludas valamelyikben!

Egyszerre több új terméket próbálsz ki

1/6 Egyszerre több új terméket próbálsz ki

Talán úgy tűnik, hogy amennyiben egy termékcsalád több tagjáról van szó, kevésbé rizikós a dolog…

De mi van, ha pont egy közös összetevőre, vagy hatóanyag-kombinációra reagál nem várt módon a bőröd?

A kozmetológusok, bőrgyógyászok azt javasolják, hogy heti egynél több új kencét ne kenj magadra, ha szeretnéd minimálisra csökkenteni az allergia kockázatát.

Az egyik leggyakoribb panasz ugyanis a kiütésszerű gyulladással járó kontakt dermatitisz, ami egy „nem tetsző” anyaggal történő érintkezés nyomán alakul ki.

Érdekes, hogy a javasolt bőrtesztet szinte senki sem szokta betartani, holott egy csomó szépségipari termékre ráírják: az első használat előtt érdemes egy egészen pici felületre felkenni, s 24 órán át figyelni, előjön-e valamilyen nem kívánt következmény.

 Túl fiatalnak tartod magad a ránctalanítóhoz

2/6 Túl fiatalnak tartod magad a ránctalanítóhoz

Az „anti-aging” jelzőt meglátva azonnal visszateszed a krémeket a polcra, hiszen huszon-harminconévesen még hamvasan fiatal vagy?

Pedig ezek a termékek tele vannak peptidekkel és A-vitaminnal, amelyek gyakorlatilag bármilyen korban hasznosak!

Természetesen nem kell 40 felettieknek szánt kozmetikumot választanod, ha még feleannyi sincs az éveid száma, viszont rengeteg olyan fiatalságmegőrző típus közül csemegézhetsz, amelyet pont a te korosztályodnak szántak.

A ránctalanítás tulajdonképpen a megelőzéssel kezdődik – és még véletlenül se dőlj be annak a tévhitnek, hogy a „korai” ápolás ellenkező hatást vált ki.

A bőröd semmiképpen nem „lustul el”, és nem is válik petyhüdtté a gondos tisztítástól és hidratálástól.

Kihagyod a nyakad és a dekoltázsod

3/6 Kihagyod a nyakad és a dekoltázsod

Hiába kened az arcodat minden földi jóval, ha a nyakad és a dekoltázsod a valódi korodnál idősebbnek mutatnak.

Az apró barna foltok, a hajszálmély ráncocskák és a pír mind arról árulkodnak, hogy az álladnál megszakítod a bőrápolási rutinodat.

Miközben ezeknek a területeknek még több öregedésgátló összetevőre lenne szükségük, mint például a homlokodnak! Ha nagyobb területen alkalmazod a kozmetikumokat, nyilván valamivel gyorsabban is fogynak.

Ám olyan befektetésről van itt szó, ami busásan megtérül. A nyakadon és a dekoltázsodon kívül egyébként a kezed is lebuktathat, hogy csak az arcoddal foglalkozol.

Pedig a boltok polcain ott sorakoznak a különböző kézradírok, -pakolások és gazdagabbnál gazdagabb hidratáló emulziók.

Túl gyakran jársz kozmetikushoz

4/6 Túl gyakran jársz kozmetikushoz

A normál és a vegyes arcbőrnek félévente egy tisztítás kell – nem több, nem kevesebb.

Ha túl gyakran veted alá magadat a gőzöléses-nyomkodásos procedúrának, sajnos árthatsz vele az arc finom bőrét tápláló hajszálereknek, amelyek megpattanva nem túl esztétikus hatást keltenek.

Ráadásul még a legavatottabb kozmetikus keze nyomán is sebhelyek keletkezhetnek, ha két alkalom között nem hagysz elegendő időt a bőrödnek, hogy magához térjen.

Ha túl ritkának tűnik számodra a félévenkénti tisztító nagykezelés, valószínűleg az életmódodon vagy az arcápolási rutinodon kell változtatni.

Nem mosod le az arcodat éjszakára

5/6 Nem mosod le az arcodat éjszakára

Biztosan ezerszer hallottad már, mekkora bűn kisminkelt arccal, vagy legalábbis festékmaradványokkal nyugovóra térni.

Arról azonban már kevesebben szólnak, hogy akkor is kötelező alaposan megtisztítanod a bőrödet, ha egyáltalán nem használtál semmilyen dekorkencét. A nap során ugyanis rengeteg szennyeződés rakódhatott a hámrétegre.

Ha nem hiszed, akár néhány otthon töltött óra után húzz végig egy nedves vattakorongot a T-zónádon! Ne aggódj, teljesen természetes az ilyenkor jól látható piszok, ami egy városi séta után akár feketén is díszeleghet a vattán.

Lehetőség szerint végezz háromlépéses arcápolást lefekvés előtt, amely lemosásból, tonizálásból és hidratálásból áll. Emellett heti egy-két radírozás is ajánlott.

Megfeledkezel az UV-védelemről

6/6 Megfeledkezel az UV-védelemről

A napsugárzás káros hatásai ellen nemcsak a nyár hónapokban kell védekezned. A bőröd öregedési folyamatai ugyanis legalább 90%-ban az éltető napfény számlájára írhatóak.

A szakértők egyenesen azt javasolják, hogy SPF-es kozmetikum használata nélkül még borús időben se lépj ki az utcára.

Célszerű olyan nappali krémet választanod, amiben eleve van, így nem kell reggelente újabb lépést beiktatnod.

Ne feledd, hogy alapozóból, korrektorból vagy színezett hidratálóból is kaphatsz védőfaktorosat, így a bőröd már biztonságban lesz – az arcoddal együtt a nyakad és a dekoltázsod is, ugye.

Te melyik bakit szoktad elkövetni?