Hogyan barnuljunk le egészséges iramban? - Step by step

Nagy Niki
Írta: ,
Hogyan barnuljunk le egészséges iramban? - Step by step

Kép forrása: unsplash

Majdnem mindenki szeretne magának szép, csokibarna bőrt, de rengeteg mítosz kering a neten azzal kapcsolatban, hogy ezt hogyan lehet a legkevésbé veszélyesen, okosan elérni. A napozás ugyanis a bőr válaszreakciója egy károsító eseményre, az UV-sugárzásra - alapvetően nem jó, ha túl sokat napozol, hiszen az károsíthatja a bőrödet, és idő előtti öregedést, sőt, akár bőrrákot is okozhat. De akkor mit tegyél, ha az egészségedet is meg akarod őrizni, és barna bőrt is szeretnél? Az biztos, hogy az alábbi tippeket érdemes megfogadni a dologhoz.

Ne menj szoláriumozni!

A szolik gyakran reklámozzák magukat azzal, hogy egészséges, ha előbarnulsz a nyárra, így a szervezetednek kevésbé lesz sokkhatás, ha végül rendesen napra is mész. Ez egyáltalán nem igaz, fontos tudni, hogy a szoláriumban teljesen máshogy barnul le a bőröd, mint a napfényben. A szoliban ugyanis a bőröd UV-A sugárzást kap, ami káros, és 75 százalékkal megnöveli a bőrrák kockázatát, míg a természetes barnulás UV-B sugárzás hatására indul meg.

Ne becsüld túl a naptej erejét!

Ne csak arra figyelj, hogy hány faktoros a naptej vagy napolaj, hanem arra is, hogy rá legyen írva: széles spektrumban véd.

Válaszd az SPF30-at az SPF50 helyett, mivel nagyjából csak egy százalékos a különbség a fényszűrő hatásban, de az utóbbi fals biztonságérzetet adhat neked, és azt hiheted, hogy nem kell minden második órában újra kenni, pedig muszáj, ha nem akarod, hogy a bőröd károsodjon.

Tudd: nem barnulsz egész nap!

Bármennyire furcsán is hangzik, mindenkinek megvan egy időszak, amiben még barnul, ezen túl viszont a szervezete már nem termel megnövekedett mennyiségű melatonint, tehát nem barnítja tovább a bőrt. Ez jellemzően 2-3 óra, így nincs értelme egész nap a medence partján napoznod, mivel csak a káros UV-sugárzásnak teszed ki magad.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!