Az illatok bűvöletében – Így befolyásolják a parfümök az életedet

Berényi Nóri
Írta: ,
Az illatok bűvöletében – Így befolyásolják a parfümök az életedet

Talán nem mindig vagy tudatában annak, hogy miként hatnak rád az illatok, de nagyon gyakran ez áll döntéseid hátterében. Érezted már, hogy valakinek az illata annyira magával ragadt, hogy teljesen elvarázsolt? Közben pedig lehet, hogy nem is ismered az illetőt, az illata viszont nagyon is közel áll az ízlésedhez. Nos, ez nem a véletlen műve, csupán ilyen hatást gyakorolnak az emberi agyra a különböző illatok.

Vásárlásnál Kép forrása: pinterest.com

Észrevetted már, hogy vannak olyan üzletek, ahol külön ember ügyel arra, hogy mindig friss és finom illat keringjen a helyiségben? Nem is gondolnád, de ez egy olyan marketing fogás, mellyel maradásra és fogyasztásra ösztönzik a vásárlókat.

A Chicago Egyetem kutatói azt derítették ki, hogy ugyanazt a cipőt egy jó illatú üzletben 84 százalékkal találták vonzóbbnak és 10 fonttal értékesebbnek ítélték meg, mint egy kellemetlen szagú boltban.

Lehet, hogy eddig nem is voltál tudatában annak, hogy jóval több időt töltesz egy kellemes illatú üzletben, de ezentúl légy résen.

Produktivitás Kép forrása: espaliersport.com

Japánban bebizonyították, hogy a munkáltatók képesek az orruknál fogva vezetni az alkalmazottakat. Megvizsgálták, hogy hogyan hatnak az irodai dolgozók termelékenységére a különféle illatok, és azt vették észre, hogy ha citromaromát fecskendeztek a levegőbe, a kollégák hatékonysága 54 százalékkal emelkedett.

A kellemes illat ráadásul nem csak a produktivitást emelte, hanem tovább tartotta éberen a dolgozókat, akiken a délutáni órákra máskor rendszerint erőt vett a szellemi fáradtság. A citromos serkentővel azonban ebben az időszakban is jól tudtak koncentrálni, és a korábbinál jóval több és bonyolultabb feladatot is képesek voltak megoldani.

Érdemes becsempészned egy kis citrusos illatosítót az irodádba, mivel jótékony hatással lehet a munkahelyi teljesítményedre.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba