A tökéletes barnulás titkai

A tökéletes barnulás titkai

Címlap / Stílus / Test / A tökéletes barnulás titkai

Idén nyáron szeretnél végre egyenletes, ragyogó barnaságra szert tenni? Összegyűjtöttük, milyen intézkedéseket érdemes bevetned a biztos siker és bőröd egészségének megőrzése érdekében!

Radírozz!

Hogyan is barnulhatnál egyenletesen, ha a bőröd felszíne egyenetlen? Ügyelj rá, hogy a napfényes időszakban, de különösen az első napozás előtt alaposan, de kíméletesen radírozd át az egész tested!
Az elhalt hámsejtek eltávolításával máris megadod magadnak az esélyt a szebb, egészségesebb külsőre, melynél a bronzbarna fény már csak hab lesz a tortán.

Szőrteleníts!

De ne közvetlenül napozás előtt, hanem 24-48 órával előtte! Nyáron azok a módszerek a legpraktikusabbak, amelyek gyökerestől távolítják el a nem kívánt szőrszálakat. Ilyen például az epilátor és a gyanta használata.
Bőröd érzékenységének és a szőrtüszők aktivitásának megfelelően könnyedén kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb opciót. Fontos azonban, hogy a napozás előtti órákban még a borotválást is kerüld el, mert gyulladás lehet a vége!

Krémezz!

Az első két-három napozás előtt 50, a többinél pedig a bőrtípusodnak megfelelően legalább 10-30-as faktorszámú naptejjel, spray-vel vagy olajjal kend be a tested! Enélkül ugyanis az UV-sugárzás maradandó károsodást okoz a szöveteidben.
Törekedj a minél egyenletesebb eloszlatásra, amihez legalább két púpozott evőkanálnyi kencére lesz szükséged. A műveletet kétóránként vagy pancsolás után ismételd meg!

Ne öltözz túl!

Nem nudizásra szeretnénk buzdítani, de tény: minél kevesebb ruha fedi a tested, annál kevesebb csíkra számíthatsz a végén. Éppen ezért, ha megteheted, ne habozz olyan fedetlenül süttetni magad egy külvilágtól elzárt területen – mondjuk a teraszon vagy a hátsó kertben –, amennyire csak lehet!
Már az is sokat jelent, ha a melltartó pántjából kibújsz, vagy ha ilyen alkalmakra tangát választasz a megszokott bugyi fazon helyett.

Tűzd fel a hajad!

Amilyen kézenfekvőnek tűnik, olyan sokan mulasztják el megtenni: napozás előtt fogd össze és tűzd fel a hajad úgy, hogy előtte alaposan átfújod UV-védő permettel. Így a napsugarak nem tehetnek kárt a sörényedben.
A tincseket rögzítsd csattal vagy hajtűvel, hogy a tarkódat, a nyakadat és a válladat is egyenletesen barníthasd! Kalap viselésével vigyázz, mert árnyékot vethet rád.

Semmi smink vagy parfüm!

Minél több vegyi anyag található a testeden a naptejen kívül, annál kisebb az egyenletes barnulás esélye.
Különösen az alkoholtartalmú vegyületek – például a parfümök és egyes testpermetek – veszélyesek, hiszen fehéren maradt foltok mellett akár gyulladásos panaszokkal is zárhatod a napfényes kalandot. Egyedül a fényvédő faktorral ellátott, színezett arckrém használata megengedett ilyenkor.

Törekedj a fokozatosságra!

Az egyenletes, egészséges barnaság éppen olyan, mint egy jól felépített ház. Hiába szeretnéd rögtön megcsodálni a kilátást a tizedik emeletről, ha nem szánsz elég időt az alapokra és az alsóbb szintekre. Ne akarj egyetlen hétvége alatt csokibaba lenni! Vannak, akiknek ez genetikai adottságaiknál fogva sikerülhet, ám a közép-kelet-európaiak jelentős részénél hetek alatt megy végbe a folyamat.
Naponta egy óránál többet ne tölts közvetlen napfényben, és az az időszak se délelőtt 11 és délután 2 óra közé essen, ha lehet! Célszerű hetente egyszer, zuhanyzás alkalmával néhány percet szánni a tested alapos átvizsgálására, hogy nem változott-e valamelyik anyajegyed mérete, formája vagy színe. Ha történt ilyen, irány a bőrgyógyász rendelője, mert fennáll a melanoma veszélye!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!