A legjobb önbarnító krémek és alkalmazási tippek

A legjobb önbarnító krémek és alkalmazási tippek

Címlap / Stílus / Test / A legjobb önbarnító krémek és alkalmazási tippek

Továbbra is törekszel a tökéletes barna bőr elérésére? Most megtudhatod, hogyan lehet természetes hatású barnult bőröd.

1. Kerüldd a narancssárga árnyalatot

Senki sem szeretne sárgarépaként kinézni, pedig egyes barnító krémek ezt teszik. De miért is narancsosodik el a barnító? A legtöbb önbarnító tartalmaz dihidroxiacetont (DHA). Ez egy színtelen cukor, amely kölcsönhatásba lép a bőr felső rétegeivel, amelyek elkezdenek sötétedni. Az önbarnítók narancsos árnyalatáért gyakran a túl sok DHA felelős, amelyet bőrünkre kenünk, vagy a bőrtípusunkhoz választott túl magas DHA tartalmú önbarnító. Vannak bőrtípusok, amelyek szépen viselik a magas DHA szintet, mások azonban narancssárgulnak. Annak érdekében, hogy biztosak lehessünk a színben, először csak kis bőrfelületen alkalmazzuk.

Szépségszakértők szerint nem lehet pontosan meghatározni azt sem, mennyi önbarnítót érdemes felvigyünk bőrünkre, mert egyesek bőre úgy issza be a szert, mint egy szivacs, mégsem barnul meg túlságosan, mások bőrén már egy vékony réteg önbarnító is túl sok lehet.

2. A megfelelő önbarnító

Amellett, hogy azt teszteljük, ne legyen túl narancssárga vagy túl erős az önbarnító, arra is figyelnünk kell, hogy olyan önbarnítót válasszunk, amely bőrszínünkhöz illik. A fehér bőrűek ne akarjanak kreol bőrt. Válasszunk egy márkás (vagy legalábbis jó hírű) önbarnító krémet, amely kisebb DHA tartalmú. Akik bronzosabb árnyalatot szeretnének, keressék a terméken az erythrulose összetevőt, amely kozmetikailag egy tartósabb, kellemes színt ad a bőrnek. Egyes önbarnító krémek (pl. A St. Tropez márka) zöld pigmenteket is tartalmaznak, hogy enyhítsék a narancssárga hatást.

A legjobb pénztárca-barát önbarnítók a 2011-es évre:

1. Nivea Summer Touch 
2. Dowe Energy Glow
3. Neutrogena Instant Bronze
4. Clarins Auto-Bronzante gél
5. Clinique Self Sun

3. A barnítás előtt

A legfontosabb művelet, amelyet a barnító előtt meg kell tennünk, az a bőrradírozás. Ahhoz, hogy folt és csíkmentes árnyalatot kapjunk, az elhalt bőrsejteket el kell távolítanunk. A bőrsejtek legtöbb 10 napig élnek, és folyamatosan cserélődnek, ezért rögtön börradírozás után alkalmazd az önbarnítót. Ha nem tisztítod meg a bőrt az elhalt hámsejtektől, néhány napon belül csúnya foltok jelenhetnek meg bőrödön. Figyelned kell arra is, hogy ne irritáld a bőrt a barnító alkalmazása előtt, bánj óvatosan a bőrradírral. Az ideális exfoliáló (bőrradír) termék olaj-mentes.

4. Hidratálás

A következő lépés megosztja a szakértőket. Egyesek szerint az exfoliálás után egy intenzív hidratálás kell következzen, mások szerint a hidratáló krém és az önbarnító kémiai reakcióba léphet. A legjobb megoldás, ha olyan önbarnító krémet alkalmazunk, amely hidratál is egyben. Nem kell aggódnunk, hogy a krém eltömíti a pórusokat, mert a DHA-t tartalmazó barnító krémek együtt tudnak dolgozni a hidratáló részecskékkel.

A különösen száraz bőrfelületeket azonban előtte hidratálnunk kell (könyök, kéz, láb, sarok, térd), így azok nem szívnak be túl sok önbarnítót. Külön ajánljuk az aloe vera, kókusz olaj vagy avokádó olaj tartalmú önbarnító krémeket, mert ezek megelőzik az esetleges kiszáradást.

5. Az önbarnító alkalmazása

A kezdők számára a krém vagy gél önbarnítók ajánlottak, mert könnyen felvihetők a bőrre. A krémek előnye, hogy nem tud kimaradni egyetlen bőrfelület sem. A profibbak használhatnak önbarnító sprét is, ez sokkal gyorsabb és ugyancsak egyenletes, azonban körültekintően kell alkalmazni. Kezdjük mindig a test aljáról és minden bőrfelületre térjünk ki, miközben a krémet vagy sprét egyenletesen oszlassuk el. Amikor a hátunkra kerül sor, a legjobb ha segítséget kérünk.

6. Alakformálás önbarnítóval: optikailag vékonyít és csinosít

Barnítás után legalább fél óráig ne öltözzünk fel, főként ne vegyünk fel fehér alsóneműt, mert megbarnulhat. Egy szépségtitok: fél órával az első réteg önbarnító alkalmazása után, következhet egy második réteg önbarnító is, ezúttal elegendő ha a mellek és dekoltázs felületét befújjuk egy vékony réteg önbarnítóval, így sötétebbé és vonzóbbá válik a mell környéke. Ezen kívül az optikai hatás miatt az összes többi bőrfelületet is érdemes szakmai barnító sminkkel kontúrozni, különösen a combokat és popsit kell sötétebbre fújni.

A sötétebb bőr több fényt nyel el, így a problémás testrészeink háttérbe szorulnak. A barnított arcon a szemeket csodálatosan kiemelhetjük, ha a szem belső sarkát világosra festjük.
 

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!