5 étel, amiről nem gondolnád, mégis ront a narancsbőrödön

Írta: ,

Az a fránya narancsbőr – a férfiak alig veszik észre, mi nők viszont teljesen rá vagyunk görcsölve arra, hogy minél előbb (és mondjuk lehetőleg minél kevesebb munkával) megszabaduljunk tőle. Bár a narancsbőr nagy része sajnos a genetikán múlik, azért mi is rengeteget tehetünk, hogy kisimítsuk a kisebb-nagyobb gödröket a combon és a fenéken. Például azzal, hogy elkerüljük azokat az ételeket, amelyek kifejezetten rontanak a helyzeten.

Miért alakul ki a narancsbőr? Kép forrása: tumblr, mydadssecretstash

1/7 Miért alakul ki a narancsbőr?

A narancsbőr (más néven cellulit) a bőr alatti kötőszövetben található zsírfelhalmozódás, amely egyenetlenné, gödröcskéssé teszi a bőr felszínét. Nem szabad összetéveszteni – ahogyan gyakran megteszik a különböző újságok és weboldalak – a cellulitisszel, ami bakteriális fertőzés következtében jön létre, és tulajdonképpen egyfajta bőrgyulladás.

A narancsbőr nagyrészt örökletes „tulajdonság”, de eltüntetésére vagy halványítására minden esetben alkalmas a megfelelő diéta és a rendszeres mozgás.

A narancsbőr nagyrészt minket, nőket érint, bár ritkábban férfiakon is előfordulhat.

A legfontosabb tippek az eltüntetésre Kép forrása: theberry.com

2/7 A legfontosabb tippek az eltüntetésre

Az egészségpiac hemzseg a különböző krémek és narancsbőr eltüntető gépek tömkelegétől, mégis, ezek önmagukban egyáltalán nem hatásosak – kiegészítő kezelésként működhetnek, de a legfontosabb tényezőket nem zárhatják ki: a megfelelő étkezést és a rendszeres mozgást.

Előbbi rengeteg vizet és sok gyümölcsöt jelent, utóbbi pedig a kardió és a súlyzós edzések megfelelő összetételét – a cél az, hogy leolvasszuk a zsírréteget a fenékről és a combokról, mivel, ahogy említettem, a narancsbőr tulajdonképpen csak makacs zsír a legkényesebb testtájakon.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a súlyzós edzésekkel izmot építsünk, és a kardióedzésekkel zsírt olvasszunk – egyszerű, mint az egyszeregy, mégsem olyan könnyű megcsinálni.

A zacskós leves a főellenség Kép forrása: damndelicious.net

3/7 A zacskós leves a főellenség

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten elősegítik a cellulit kialakulását – nem csak azért, mert egészségtelenek, hanem mert összetevőiknek hála felturbózzák a zsírraktározást. Ilyenek például a különböző zacskós és konzervlevesek, amelyek hiába nem tartalmaznak cukrot és különösebb zsírt, de tele vannak sóval, ami megköti a vizet, és dehidratáltsághoz vezethet.

Ez nem csak azt jelenti, hogy szomjasabb leszel, hanem azt is, hogy a kis gödröcskék a fenekeden mélyebbnek látszanak, mint amilyenek, hiszen a só elvonja a szervezetedtől a szükséges vízmennyiséget. Ha magad készíted el a leveseidet, ne sózd őket túl, és használj himalájai sót – ez sokkal egészségesebb, mint a normál házisó.

Cukros ételek és italok Kép forrása: weight-lift.com

4/7 Cukros ételek és italok

Lehet, feltűnt már, hogy évről évre nehezebb lesz a narancsbőrrel megküzdened – ez azért van, mert a szervezeted egyre kevesebb kollagént termel, ami az egészséges, feszes bőr alapkövetelménye.

Sajnos az öregedési folyamatot lehetetlen megállítani, felgyorsítani könnyen tudod a cukortartalmú üdítők és ételek fogyasztásával.

A cukor ugyanis elősegíti a kollagén bomlását, így még azt a mennyiséget is eltünteti, amit a szervezeted természetesen kitermel.

Igyál helyette ízesített vizet – tegyél a napi ásványvizedhez különböző gyümölcsöket, vagy facsarj bele egy fél citromot, ha már unod az ízesítetlen változatot.

5/7 Salátaöntetek

Mi baj lehet abból, ha legurítasz ebédre egy nagy tál salátát egy kis előre elkészített öntettel a tetején? Valójában a boltokban kapható salátaöntetek (még a poros változatok is) tökéletes egyvelegei a sós és cukros ételeknek, amelyekről eddig írtam. Mindegyik tartalmaz cukrot, ami a kollagéntermeléseddel játszik, és sót is bőven, amely megköti a vizet a szervezetedben.

Bár kis mennyiségben nagy bajod nem lesz tőle, mégiscsak azt ajánljuk, hogy kotyvaszd meg te a saját öntetedet: keverj össze kókuszolajjal vagy olívaolajjal, esetleg zsírszegény joghurttal olyan fűszereket, amelyeket szeretsz, majd öntsd őket nyakon egy kis himalájai sóval. Ha te készíted az öntetet, legalább tudod, mi van benne, és biztosan nem cukrozott majonézt eszel majd a salátáddal.

6/7 Túró

Ajaj, már a túróval is baj van? Hát eddig mindenhol azt olvashattad, hogy a túró egészséges, és nyugodtan fogyaszthatod, nem? Igen ám, de az ízesített túrók (amik cottage cheese néven futnak a boltokban) könnyen odavarázsolhatják a gödröcskéket a fenekedre és a combodra, hála a hatalmas nátriummennyiségnek, amit beléjük raknak.

A sózott, ízesített túrófélék tele vannak ezzel a vízmegkötő anyaggal, ami könnyen derékba vághatja a diétádat. Hajlamosak vagyunk ugyanis azt hinni, hogy mivel a túró egészséges, annyit ehetünk belőle, amennyit szeretnénk – pedig egy nagyobb adag akár a napi nátriumszükségletünk egyharmadát is fedezheti, ami rettentő sok, ha azt nézzük, hogy mondjuk reggelire eszünk csak belőle. Figyelj arra, hogy a sózatlan változatot vedd le a boltok polcairól!

Szójaszósz Kép forrása: loveandoliveoil.com

7/7 Szójaszósz

Ugyanez a helyzet a szójaszósszal is – pláne, ha még cukrozott is! Érdemes figyelni, hogy a boltban milyen szószt árulnak, vagy az étteremben milyet raknak eléd – ha tele van cukorral és nátriummal, inkább kérdezd meg, hogy nincs-e valami könnyebb változat, a legtöbb helyen ugyanis általában van, csak nem ezt teszik ki első választásként.

A szójaszósz nátriumtartalmának hála könnyen felpuffadhatsz, és lelassulhat a vérkeringésed is, ami könnyen előidézheti a narancsbőr kialakulását vagy elmélyedését. Keresd tehát az alacsony nátriumtartalmú és cukrozatlan változatokat, ezzel tuti nem lősz mellé, és még a finom íz is megmarad.