3 dolog, amit tudnod kell a hennatetoválásról, hogy később se bánd meg

3 dolog, amit tudnod kell a hennatetoválásról, hogy később se bánd meg

Címlap / Stílus / Test / 3 dolog, amit tudnod kell a hennatetoválásról, hogy később se bánd meg

Alig van olyan strand, ahol ne kínálkozna lehetőség hennatetoválás készítésére, a különleges minták láttán pedig azok is elcsábulnak, akik ódzkodnak a valódi tetoválástól. Ha neked is tetszenek a színes minták, bátran készíttess hennatetoválást, de nem árt előtte néhány dolgot tisztázni.

Minél tovább szárad, annál tartósabb marad

A hennafestéknek legalább egy órán keresztül kell száradnia, de a legjobb az, ha egy éjszakán át a bőrödön marad. Minél lassabban szárad a henna, annál erősebb nyomot hagy, ezért egy úgynevezett halwa sziruppal szokták bekenni, hogy lassabban kössön meg.

A száradó hennára és az arra felvitt masszára fólia kerül, ha tehát valóban tartós színt akarsz, számolj azzal, hogy néhány órán belül még nem mutogathatod a „tetoválásodat”.

Fontos tudni, hogy a henna festékanyag a valódi tetoválással ellentétben csak a bőr felszínére kerül és idővel teljesen lekopik, semmiféle nyomot nem hagy maga után.

Nem lesz rögtön szép, és nem is szépen tűnik el

A hennatetoválás, miután a masszát lemostad, narancsszínű mintát hagy a bőrön, de a végleges, vörös színt csak 48 órával később nyeri el, ezért, ha valamilyen különleges alkalomra készítteted a hennafestést, érdemes ezzel számolni.

A henna a bőr természetes hámlásával kopik le, hogy mennyi idő alatt, az egyénenként változhat, de egyes testrészeken egy hónapig is bírja. Érdemes azt is észben tartani, hogy a henna nem egyik pillanatról a másikra fog eltűnni, a foltokban lekopó henna, pontosabban a megmaradó részei pedig zavaróak lehetnek.

Sokan csúnyának, igénytelen látványnak tartják.

Sokak esetében azonban ez a folyamat nem tart tovább egy-két napnál, amit természetesen a minta mérete is befolyásol.

Ha a hennatetoválásod kopni kezdett, és szeretnél minél előbb megszabadulni tőle, segítségedre lehet a finom, kíméletes bőrradír.

Okozhat allergiát?

A vörös henna egy kisebbfajta bokor szárított leveleiből készül, így, mint minden növény, ez is okozhat allergiát, ám ez kifejezetten ritka jelenség. Nagyon ritka, hogy valaki erre a növényre túlérzékenységet mutat, így a vörös henna allergén szempontból biztonságosnak mondható.

A színezett hennákkal azonban már más a helyzet: a fekete henna például egy PPD nevű színezőanyagnak köszönhetően nyeri el sötét árnyalatát, ami viszont már sokkal gyakoribb allergén, jellemzően bőrpírt, gyulladást, hólyagokat okoz.

Az allergiás tünetek különösen veszélyesek lehetnek, ha nemcsak a bőrödre, de például a haj- vagy szemfestékedbe kerül a fekete hennából.

A színezett henna alkalmazása előtt mindig érdemes bőrpróbát végezni, még akkor is, ha a túlérzékenység ebben az esetben sem számít kiugróan magasnak. A PPD nevű színezőanyag hajfestékekben, de akár fekete ruhákban is megtalálható, így a legtöbben már valószínűleg találkoztatok vele a mindennapokban.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!