Négy ok, amiért fájhat a térded – és amikor érdemes vele dokihoz menned

Szirák Viki
Írta: ,

Ahogy telnek az évek, úgy találkozol egyre több testi problémával és fájdalommal. Van, ami ellen mozgással lehet csak felvenni a harcot, és akadnak olyanok is, amelyek cseppet sem természetesek. A térdnél pedig nagyon sokan megtapasztalják a kellemetlen érzést; elmondjuk, mi állhat a háttérben, és azt is, mikor kell orvoshoz menni!

1. Nyáktömlő gyulladás

Lehet, hogy most ismeretlenül hangzik ez a kifejezés, de valójában a nyáktömlő a tested számtalan pontján megtalálható. Ezek fedik a csontos kiemelkedéseket a térdednél, valamint még kb. hetven különböző testrészednél is. A gyulladás pedig elég nagy fájdalommal járhat.

Kialakulhat egy sérülést követően is, vagy több kisebb ütés után. De az sem ritka, hogy baktériumok szabadulnak fel itt, és nagy mennyiségű folyadék keletkezik benne, ami hozzátesz a fájdalomhoz. Ilyenkor beduzzad a térded feletti rész, piros lesz és forró.

Megesik, hogy egyeseknél ez fokozatosan erősödik, másoknál pedig egyik napról a másikra jelentkezik, különösen akkor, ha kálcium-hiánnyal küzdesz. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

2. Artrózis

Az ízületek legnagyobb betegségének tartják a porckopást, aminek kialakulása függhet a genetikától, valamint a mozgáshiánytól is, és a felnőtt lakosság közel 20%-át érinti.

Ilyenkor a porc állománya gyorsabban bomlik le, mint amilyen tempóval az visszaépül, így fokozatosan egyre több porcsérülés jelenik meg. A terhelést már nem bírja, így az alatta lévő csontra nagyobb nyomás helyezkedik, és ez nagy fájdalommal jár, ráadásul alulról is nyomja a porcot. Amennyiben nálad is ez a probléma, érdemes felkeresni egy szakértőt, mert a problémádtól függően eltérő kezelési módszereket ajánlhat. Sajnos önmagában a pihenés nem fogja megoldani a gondot.