Egy hétig tartózkodtam a közösségi médiától – Ezt tanultam belőle

Szőke Angéla
Írta: ,

Nem érezted még úgy, hogy kicsit eleged lett a Facebookból, Instából, Twitterből, Snapchatből? Én pár hete eljutottam ide és drasztikus lépésre szántam el magam. Egy teljes hétre közösségimédia-detoxot tartottam és sehova nem léptem fel egyszer sem.

Az egész úgy kezdődött, hogy az ismeretségi körömben volt egy kisebbfajta baby boom, és Facebookon lassan alig láttam mást, mint babákat. Ugyan nagyon aranyosak voltak és azt is megértem, hogy minden szülő büszke a gyerekére, de ha naponta fejenként is „csak” kétszer-háromszor posztoltak a bébiről, az azt jelentette, hogy az én egész idővonalam csecsemő-galériává változott. És nem, nem követtem ki őket, mert mind közeli barátok. Ezen kívül borzasztóan idegesített, hogy sokan politizálnak az ismerőseim közül és sosem értettem, miért jobb nekik, ha online fröcsögnek.

Az Instagram remek időtöltés, ha az ember például várakozik valahol és nem tudja másképp elütni az időt. Én azonban azon kaptam magam, hogy már ha kell, ha nem, pörgetem. Otthon is.

És az idő csak úgy repül ilyenkor, a semmire. Mert valljuk be, nincs sok értelme megnézni az huszonötödik sminkelős videót vagy hangulatos fotót, amint a tökéletes testű modell éppen epret eszik egy párizsi erkélyen. A Twitter már régóta nem igazán érdekelt, csak megszokásból néztem rá néha, a Snapchatet szintén csak szükséges rossznak éreztem, a Messenger állandó pittyegése pedig az őrületbe kergetett.

Úgy döntöttem, egy héten keresztül nem lépek fel sehová. Először a közeli ismerősöket értesítettem, nehogy aggódjanak, hogy hova tűntem, vagy megsértődjenek, hogy miért nem lájkolom a posztjaikat. A telefonról könnyű volt két gombnyomással letakarítani a sok időrabló applikáció ikonját, de a gépemnél gondban voltam, elvégre a munkám miatt egész nap a monitor előtt ülök és csak egy pillanat beírni a böngészőbe, hogy Facebook, hogy máris belépjünk hamis, felszínes baráti plázánkba. Végül a StayFocusd nevű oldal segítségével nemes egyszerűséggel letiltottam magam mindenről egy hétre. Ilyenkor, ha mégis be akarsz lépni, a program megkérdezi, hogy „Nem dolgoznod kellene inkább?”. Aki kitalálta ezt, egy zseni, mert nekem nagyon hatásos volt.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!