A szem az egészség tükre – Így óvd meg a látásod! (x)

bien.hu
Írta: ,
A szem az egészség tükre – Így óvd meg a látásod! (x)

Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel fontossága már mindenki által elfogadott, ezzel szemben látásunk és legfontosabb érzékszervünk, a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk. Sokan nem is tudják, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látnak – pedig a szükséges látáskorrekcióval jelentősen javítható a mindennapi életminőségünk.

Vakító nyár, homályos ősz

Nyáron a látásunk fokozott veszélynek van kitéve az erős napfény következtében – ez különösen a fejlődésben lévő kisgyermekekre és 40 év felettiekre igaz. Sokaknál a nem megfelelő napszemüveg viselete csak súlyosbítja a helyzetet, és ez nagymértékű megerőltetésnek teszi ki a szemet. Ősszel ezért mindenképpen érdemes elmennünk egy specialistához, hiszen csak időt nyerünk vele, ha nem év közben derül fény valamilyen látási problémára. Minél előbb észreveszik az elváltozásokat, annál eredményesebben tudják kezelni azokat. A szemvizsgálat emellett segíthet más betegségek, vagy a későbbiekben súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke és zöld hályog).

Milyen jelek utalhatnak látásproblémára?

  1. Jellegzetes tünet, hogy olyan feladatok, mint az olvasás, a varrás nehezebbé válik, közelre csak rövid ideig képes fókuszálni a szem, a munkavégzéshez erős fény szükséges, és a közelbe történő fókuszálást igénylő munka fárasztóbb. Úgy érezzük, mintha nem lenne elég hosszú a kezünk.
  2. Ha közelre kell néznünk olvasás, tanulás során, utána nagyon fáradtak leszünk, esetleg még émelygünk is. Sok esetben fáradékonyabbá válunk, megfájdul a szemünk, illetve a fejünk.
  3. Számunkra nehezen észrevehető, de mások számára feltűnő lehet, ha olvasás közben mindig kissé félrefordítjuk a fejünket. Ha ez egyéb tevékenységek közben is jelentkezik, akkor valószínűleg inkább tartáshibáról van szó, azonban ha kizárólag olvasásnál fordul elő, érdemes felkeresnünk egy orvost.
  4. Homályos látás esetén is mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen vannak olyan szembetegségek, amelyek során akár heteken belül elveszíthetjük a látásunkat!

A korral is jár

A szem szöveteinek rugalmassága, a sejtek regenerálódási képessége az életünk folyamán folyamatosan csökken. A változást sajnos senki sem kerülheti el, ám mindenkinél másképp, másmilyen mértékben és más életkorban jelentkezik. A szemlencse természetes öregedésének következtében 40 éves életkor felett csökken a szem alkalmazkodó képessége is. Mivel a látás romlása általában fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki, sokan nem is tudják, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látnak. Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak elég  jól.

Mi a megoldás?

Napjainkban a látásunk és legfontosabb érzékszervünk, a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk, ezért egy magyar testvérpár (Sasvári Béla és Sasvári Viktor) célul tűzte ki, hogy segít az embereknek könnyebben elérhetővé tenni az éleslátás élményét. Szeretnék elérni, hogy azok az emberek, akiknek látásjavításra van szükségük, helyes korrekciójú, minőségi és szakszerűen elkészített eszközöket – szemüveget vagy kontaktlencsét – viseljenek.

Kitartó munkával létrehozták az ország legnagyobb, magyar kézben lévő és világmárkákat is forgalmazó optikai hálózatát: az OPTIC WORLD hálózat országszerte közel 40 üzletével teszi elérhetővé mindazt, ami az éleslátás élményéhez szükséges. Egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül ugyanis elképzelhetetlen a jó közérzet, a pontos munkavégzés, vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvétel.

Az OPTIC WORLD magasan képzett optometristái segítségével, egész évben INGYENES látásvizsgálattal várja azokat, akik óvni szeretnék szemük egészségét! Teszteld látásod barátságos, profi környezetben, sorban állás nélkül is! Az Optic World egyedülálló módon Online időpontfoglalást is biztosít ügyfeleinek. A látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetőek!

FIGYELEM! Ha úgy érzed, hogy romlott a látásod, akkor ne kísérletezz az olcsón kapható szemüvegekkel! A nem személyre szabott szemüvegek sok esetben inkább ronthatják a látást!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!