Új vagy használt ruhát vásárolj? Előnyök és hátrányok

Sándor Alexandra
Írta: ,

A ruhavásárlás lehet áldás vagy átok, de arra semmi esély, hogy minden napodat ezzel töltsd, esetleg teljesen megúszd. Végiggondoltuk, milyen érvek szólnak az új és a használt darabok mellett, illetve ellen. Így akár percek alatt eldöntheted, melyik alternatíva való neked!

Az új darabok előnyei

A beszerző körút igazi szeánsszal érhet fel: miután a neten tájékozódsz a legújabb kollekciókról, módszeresen célba veheted az üzleteket, ahol a hagyományos méretválasztós-próbafülkés procedúra után kifizetheted és sikkes zacskóban végre magadhoz ölelheted a legújabb kedvencedet.

Az anyag vadonatúj illata, a címke érintetlensége valósággal elbűvöl – a tudattal együtt, hogy megengedheted magadnak, akár ezer forintba, akár százezerbe került.

Az új ruháról biztosan tudod, hogy szerencsés esetben nem hordta előtted senki (legfeljebb csak egy próba erejéig), és különösen jó érzés valamit a címke kivágása után felvenni.

Megfelelő minőség és ápolás mellett a darab több szezonon keresztül hű társad lehet.

Arról nem is beszélve, hogy spontán is megjutalmazhatod magad, ha elsétálsz egy üzlet mellett, és zseniális akciókat foghatsz ki, ha társadul szegődik a szerencse.

Az új ruhák hátrányai

Ami a beszerző körutat illeti, sok esetben hosszadalmasra nyúlhat, mivel bizonyos boltok csak egy adott stílusú vagy fajtájú holmit árulnak.

Ez azonban a kisebbik probléma.

A legtöbben azért hagynak fel a vadonatúj darabok beszerzésével, vagy csökkentik minimálisra a vásárlásukat, mert egyszerűen nincs rá keret.

Senki előtt sem titok, hogy hazánkban a keresetek és a fogyasztási cikkek ára sajnos nem a legszerencsésebb arányban viszonyul egymáshoz – a cuccok például Skandináviában sem drágábbak, holott az ottani bérek a nálunk megszokott összegek többszörösei.

Egy szezonális holmi ellenértéke akár a fizetésed jelentős hányadát is kiteheti, amit akkor sem biztos, hogy megengedsz magadnak, ha egyébként megtehetnéd.

Hátrány tovább, hogy az alsó-középkategóriás konfekció áruk minősége nem mindig teszi lehetővé a több szezonon keresztüli viselést.