Új vagy használt ruhát vásárolj? Előnyök és hátrányok

Írta: ,

A ruhavásárlás lehet áldás vagy átok, de arra semmi esély, hogy minden napodat ezzel töltsd, esetleg teljesen megúszd. Végiggondoltuk, milyen érvek szólnak az új és a használt darabok mellett, illetve ellen. Így akár percek alatt eldöntheted, melyik alternatíva való neked!

Az új darabok előnyei

1/5 Az új darabok előnyei

A beszerző körút igazi szeánsszal érhet fel: miután a neten tájékozódsz a legújabb kollekciókról, módszeresen célba veheted az üzleteket, ahol a hagyományos méretválasztós-próbafülkés procedúra után kifizetheted és sikkes zacskóban végre magadhoz ölelheted a legújabb kedvencedet.

Az anyag vadonatúj illata, a címke érintetlensége valósággal elbűvöl – a tudattal együtt, hogy megengedheted magadnak, akár ezer forintba, akár százezerbe került.

Az új ruháról biztosan tudod, hogy szerencsés esetben nem hordta előtted senki (legfeljebb csak egy próba erejéig), és különösen jó érzés valamit a címke kivágása után felvenni.

Megfelelő minőség és ápolás mellett a darab több szezonon keresztül hű társad lehet.

Arról nem is beszélve, hogy spontán is megjutalmazhatod magad, ha elsétálsz egy üzlet mellett, és zseniális akciókat foghatsz ki, ha társadul szegődik a szerencse.

Az új ruhák hátrányai

2/5 Az új ruhák hátrányai

Ami a beszerző körutat illeti, sok esetben hosszadalmasra nyúlhat, mivel bizonyos boltok csak egy adott stílusú vagy fajtájú holmit árulnak.

Ez azonban a kisebbik probléma.

A legtöbben azért hagynak fel a vadonatúj darabok beszerzésével, vagy csökkentik minimálisra a vásárlásukat, mert egyszerűen nincs rá keret.

Senki előtt sem titok, hogy hazánkban a keresetek és a fogyasztási cikkek ára sajnos nem a legszerencsésebb arányban viszonyul egymáshoz – a cuccok például Skandináviában sem drágábbak, holott az ottani bérek a nálunk megszokott összegek többszörösei.

Egy szezonális holmi ellenértéke akár a fizetésed jelentős hányadát is kiteheti, amit akkor sem biztos, hogy megengedsz magadnak, ha egyébként megtehetnéd.

Hátrány tovább, hogy az alsó-középkategóriás konfekció áruk minősége nem mindig teszi lehetővé a több szezonon keresztüli viselést.

Érvek a használt cuccok mellett

3/5 Érvek a használt cuccok mellett

Használt ruhát általában olyan üzletekben tudsz vásárolni, ahol rengetegféle márka, kollekció, fazon és típus találkozik.

Könnyen találhatsz tehát olyat, amibe azonnal beleszerelmesedsz – akkor is, ha eredetileg teljesen mást kerestél.

A használt holmik legnagyobb előnye a kedvező ár, hiszen az ilyen darabokért senkinek sem jut eszébe ugyanannyit kérni, mintha amennyibe kerül az eredeti lelőhelyen.

Igazi kincsekre is akadhatsz „turkálás” közben: olyan minőségi, márkás cuccokra, amit csupán egyszer viselt valaki, vagy még annyiszor sem.

Lehetőséged nyílik az igazán egyedi öltözködésre, mert kisebb az esélye annak, hogy például az aktuális téli szezonra vásárolt téli kabátod szembejön veled. Ráadásul megfelelő ápolás mellett a használt ruhák is hosszabb időn keresztül szolgálhatnak téged.

Érvek a használt holmik ellen

4/5 Érvek a használt holmik ellen

Sokan idegenkednek attól, hogy magukra öltsenek valamit, ami ekkora felületen hozzáért egy vadidegen testéhez – még akkor is, ha szemmel láthatóan nem agyonhordott cuccról van szó, hanem olyanról, amit az illető csupán egy-két alkalommal viselhetett.

A használt darabokkal kapcsolatban mindig felmerül a forrás, a minőség és a garancia aggálya, hiszen szinte sosem tudhatod, pontosan hol vásárolták, hol tárolták és hogyan tisztították az adott ruhát, így bosszúságot jelenthet, ha baja esik nálad egy-két mosás után.

A használt gardróblakók beszerzése másfajta folyamat, mint a klasszikus shopping, és hiába lehet nagyobb a választék, a mérethiány például nincs mindenkinek ínyére.

Ügyesen kell időzítened a vásárlást, lehetőleg friss árukészlet érkezésekor, kisebb tehát a spontaneitás lehetősége.

És nagyon gondosan át kell nézned a portékát, hogy nincs-e rajta folt vagy sérülés, hiszen csak akkor érdemes megvenned.

Szerencsés átmenet

5/5 Szerencsés átmenet

Két dolog összehasonlításakor tulajdonképpen mindig felmerül a kérdés, hogy nem lehetne-e valamilyen úton-módon egyesíteni az előnyöket, s egyúttal kiiktatni a hátrányokat.

Az új és a használt ruhák, valamint kiegészítők dilemmájára nagyszerű megoldást kínálnak a cserebere-programok, amelyek történhetnek nagyszabásúra szervezett formában vagy akár privát buli keretein belül is.

Itt lehetőség nyílik arra, hogy kifogástalan állapotban lévő árucikkekhez juss anélkül, hogy soványodna a pénztárcád vagy a bankszámlád, elvégre csak a meghatározott mennyiségű, otthonról hozott holmival kell értük „fizetned”.

Bónuszként még a kínálat addigi tulajdonosait is megismerheted, így nem arctalan idegenek cuccait kell magadra venned. Ami pedig a vásárlói élményt illeti, egészen újfajta tapasztalatot szerezhetsz.